Äldre men inte gammal
Tillsammans med fotograf Evelina Carborn har vi skapat fotoutställningen Äldre men inte gammal. Det har vi gjort för att vi ser ett värde i att nyansera den stereotypa bild av äldre som ofta målas upp i media idag.
Annika Andersson, 62 år och Ingvar Andersson, 64 år, fjällvandrare.
— I somras besteg vi Kebnekaise tillsammans och vandrade i Sapmi i en vecka och sov i tält. Så fort vi kan brukar vi komma iväg och vandra. Det är fantastiskt att ta del av tystnaden och lugnet som naturen och fjällen erbjuder.
— Nu när barnen är större får vi mer tid för varandra.
Annika Andersson, 62 år och Ingvar Andersson, 64 år, fjällvandrare.
Marie Göranzon, 81 år, skådespelare och Krister Henriksson, 77 år, skådespelare.
Marie Göranzon:
— Jag har arbetat som allt möjligt i livet, men jag arbetade länge som biträde på sjukhus, bland annat under spritstrejken 1963. Jag trivdes fantastiskt bra inom vården. Men jag visste redan då att jag ville bli skådespelare. Jag har fortsatt att arbeta så här länge mycket på grund av att det man har ett så roligt socialt liv inom teatern. Så fantastiska kollegor som man inte vill släppa taget om. Jag är så oerhört mycket snällare mot mig själv nu när jag är äldre, men samtidigt finns det något sorgligt i ålderdomen. Det är inte bara roligt, det kan man inte säga.
Krister Henriksson:
— Jag ser inte skådespeleri som ett arbete, det är min hobby och det är väl därför jag fortsätter med det. Man ska inte sluta med sin hobby för att man är pensionär. Det är finns mycket bra med att bli äldre, men det skulle kunna vara fantastiskt om vi inte levde i ett samhälle som är så ålderistiskt. Exempelvis det här med att när man är 66 år i det här jobbet, då får man inte jobba kvar, då ska man gå i pension. Det förstår jag om man arbetar i en gruva, men olika arbeten ställer olika krav på oss och nu finns det en del repertoarer som vi inte kan spela eftersom det inte finns några äldre kvar här.
Marie Göranzon, 81 år, skådespelare och Krister Henriksson, 77 år, skådespelare.
Amelia Adamo, 77 år, poddmakare.
— Jag har arbetat hela mitt liv, varit journalist, redaktör och startat tidskrifter och gör nu en podd som handlar om livskunskap från en mogen horisont.
— Jag kände det som att det under pandemin väcktes ett kollektivt skri från alla dem som varit med och bidragit till samhället hela sina liv, men nu plötsligt fråntogs ansvar. Covid-19 synliggjorde verkligen bilden av 70-plussare vi har i Sverige idag.
Amelia Adamo, 77 år, poddmakare.
Ashok Malhotra, 83 år, hobbyfotograf.
— Ju längre jag lever desto mer lär jag mig om livet. Empati, tålamod, att vara sig själv. Allt det har jag lärt mig av att arbeta som säljare och vd, framförallt med internationella relationer. Livserfarenhet är viktigt.
—Nu är det roligaste jag vet att hitta på nya projekt, vara med familjen, fotografera och arbeta med trygghetsfrågor. Jag tycker inte att jag saktat ner, kanske snarare tvärtom.
Ashok Malhotra, 83 år, hobbyfotograf.
Birgitta Sandgren, 79 år, tidigare ordförande för Riksteatern i Jönköping.
— Jag har haft världens bästa och viktigaste jobb, inom skolan som lärare och rektor. Jag har faktiskt inte mer tid nu än tidigare i livet eftersom jag är aktiv i kommunalpolitiken och i riksteatern.
— Jag väljer att fortsätta engagera mig eftersom jag tycker om att känna att jag kan vara med och påverka och för att hålla hjärnan i trim. Är det något jag lärt mig så är det att man aldrig ska sluta vara nyfiken på vad livet har att erbjuda och att man ska välja sina strider.
Birgitta Sandgren, 79 år, tidigare ordförande för Riksteatern i Jönköping.
Chris Lundberg, 71 år, tjejkompis.
— Jag har så mycket mer frihet nu. Mer tid för nära och kära och jag kan vara mycket mer spontan. Jag har alltid haft roligt på jobbet, oavsett om jag jobbade som reseledare, drivit restaurang eller jobbat inom IT. Men när jag trappade ner på jobbet fick man en tom canvas där man kunde skapa något nytt.
— Det var både lite skrämmande och spännande, men man måste våga testa nya vägar i livet och lära sig så mycket som möjligt. Det är något jag lärt mig.
Chris Lundberg, 71 år, tjejkompis.
Gunilla Aldén, 70 år, lärare.
— Jag stortrivs verkligen med mitt arbete som lärare, är glad över mina elever och mina kollegor och har väl inte känt mig riktigt mogen att bli pensionär än. Däremot har jag börjat med lediga måndagar… Det är inte dumt alls - måste ju ”träna” på pensionärslivet.
— Livet är rikt, med goda vänner, barn och barnbarn som betyder så oerhört mycket för mig. Att jag dessutom har ett jobb som jag tycker om och får arbeta med, lite på övertid, är härligt och oerhört meningsfullt!
Gunilla Aldén, 70 år, lärare.
Lars Gunnar Gardetoft, 64 år, motorcykelfantast.
— Jag började åka motorcykel när jag var ung, och blev helt fast. Nu är jag medlem i ett kristet motorcykelsällskap, och vi är ute och kör tillsammans ofta.
— Förra året körde jag Route 66, genom hela USA, med några kompisar. Jag älskar friheten med motorcykeln, att kunna åka vart jag vill. Det tar upp mycket av min tid, nu när barnet blivit större.
Lars Gunnar Gardetoft, 64 år, motorcykelfantast.
Siw Malmkvist, 87 år, sångerska, skådespelerska, artist
— Oj, vad jag har gjort mycket. Jag har sjungit, varit skådespelare, varit med i musicals, varit med i revy och spelat in skivor, runt en 600 faktiskt på olika språk. Det bästa med att bli äldre är väl kanske att man törs mer, På scenen till exempel. Där vågar jag säga och göra precis vad jag har lust till, och jag bryr mig inte om vad andra tycker.
Siw Malmkvist, 87 år, sångerska, skådespelerska, artist
Våra modeller berättar om sina liv just nu
Livet blir rikare, man får mer tid för varandra, bästa jobbet är att vara morfar och man kan ta saker och ting med ro. Men de säger också att de behöver träna på pensionärslivet, träna på att fylla tillvaron med något nytt och att samhället gör en förlust genom att inte bättre ta tillvara äldres kompetenser.
Angelica Löwdin, 85 år, människorättsaktivist
— När jag slutade arbeta och fick mer tid för mig själv kunde jag på allvar undersöka min transidentitet och ta fram den sidan av mig själv på ett tydligare sätt. Tidigare arbetade jag som professor i tysk språkvetenskap vilket, som de flesta akademiska arbeten, tar mycket tid i anspråk. Nu när jag är äldre och lite klokare, kan jag vara den jag är utan stora pretentioner. Jag hetsar inte upp mig över bagateller eller tillfälligheter utan kan se saker och ting ur ett lite större perspektiv än det egna jagets, och jag värderar vänskap högre än förut.
Angelica Löwdin, 85 år, människorättsaktivist
Barbro Westerholm, 89 år, årsrik riksdagsledamot och författare.
f. 16 juni 1933
d. 13 mars 2023
— Jag kallar oss Årsrika. Det klingar mer positivt än äldre och reflekterar den enorma erfarenhet som finns bland de som har levt länge.
— Jag är 89 år och har precis lämnat riksdagen efter 27 år, nu vill jag ha tid för annat också. Till exempel att skriva färdigt en bok om åldersdiskriminering och vad vi gör åt den här i Sverige.
Barbro Westerholm, 89 år, årsrik riksdagsledamot och författare.
f. 16 juni 1933
d. 13 mars 2023
Claes Elfsberg, 74 år, journalist och föreläsare.
— Jag var programledare på SVT Nyheter tidigare, men blev tvungen att sluta på grund av bestämmelser hos min arbetsgivare. Jag vet att det finns så mycket erfarenhet och kraft hos mina jämnåriga. Och även hos dem som är äldre än jag såklart.
— När jag föreläser är det vanligaste problemet jag möter bland äldre att de har tråkigt och känner sig satta på undantag. Det är en förlust för hela samhället att vi inte är bättre på att ta tillvara all den kompetens som äldre har.
Claes Elfsberg, 74 år, journalist och föreläsare.
Hans, 69 år, hund och opera-fan´ och Stefan, 76 år, författare.
Hans:
— Jag arbetar fortfarande som frisör, det får mig att fortsätta känna mig mitt i livet. Att inte längre behöva ha kniven på strupen är det bästa som pensionär. Något jag har lärt mig att vi alla är olika och det kan vara värt att även lyssna på människor som inte tänker som du.
Stefan:
— Jag njuter av livet och är tacksam för att jag fortfarande har så pass bra hälsa. Många äldre som har slitit länge orkar inte.
Hans, 69 år, hund och opera-fan´ och Stefan, 76 år, författare.
Mohammed Hagi Farah, 70 år, ”Hela ortens farsa”, f.d. medborgarvärd i Rinkeby-Kista.
— Jag har arbetat med barn och unga i Järva under flera decennier. Jag utvecklas fortfarande och kan utveckla andra. Är det något jag lärt mig så är det att det är viktigt att vara positiv, att ha drömmar och respektera alla, trots våra olikheter. Jag hoppas att yngre generationer kan lära sig att drömmar ska finnas och är möjliga att uppnå.
Mohammed Hagi Farah, 70 år, ”Hela ortens farsa”, f.d. medborgarvärd i Rinkeby-Kista.
Göran Oskarsson, 76 år, driver Sevedsgården.
— Jag växte upp på Sevedsgården i Rinna men jobbade som golvläggare i ett tiotal år i början. Sen ärvde jag och min bror gården och bestämde oss för att ta över, och har drivit gården sen dess.
—Vad ska jag göra annars? Man kan inte bara lägga sig ner och vänta på slutet. Det kommer folk, och det är alltid något hej och hå, och något att pyssla med. Brorsan är faktiskt 3 år äldre än jag. Vi ska väl hålla på tills vi är 80 år har vi sagt.
Göran Oskarsson, 76 år, driver Sevedsgården.
Lizzie Roth, 71 år, Friskismedlem.
— Det bästa med livet som äldre är att jag får mer tid, annars är det inte så mycket som är bättre faktiskt. Men all ledig tid gör att jag kan träffa vänner, barnbarn, familj och att jag kan resa när jag vill.
— Jag hade gärna velat ha så här mycket ledig tid när jag var yngre också. Om jag får ge ett råd till dem som inte levt lika länge som jag, så är det att försöka njuta av varje minut av livet.
Lizzie Roth, 71 år, Friskismedlem.
Margareta Nordgren, 79 år, hattmakare och rosenterapeut.
— Jag arbetade som lärare tidigare och har sytt i hela mitt liv. Min mamma hade hattar när jag var liten och hon var så fin i dom. Så fort jag slutade arbeta heltid, tog jag en kurs på folkhögskolan och utbildade mig till hattmakare. Nu har jag företaget Glad i Hatten som har varit en dröm jag haft hela livet.
— Jag har även utbildat mig till rosenterapeut och får chansen hjälpa andra i företaget Rosenterapi i Jönköping. Jag har varit med om en del jobbiga saker i livet och vet hur skönt det är när spänningar släpper. När man verkligen intresserar sig för människor blir man bra på att ta in stämningar och känna av hur andra mår.
Margareta Nordgren, 79 år, hattmakare och rosenterapeut.
Peter Carlsson, 71 år, morfar.
— Jag hade inga barnbarn fram tills nyligen men sen kom det fyra på väldigt kort tid. Arbetslivet byttes snabbt ut till barnvaktslivet. Så tanken på att gå hem och varva ner blev det inget med, nu är det full fart igen.
— Jag kan inte tänka mig något bättre jobb just nu än att vara morfar på heltid.
Peter Carlsson, 71 år, morfar.
Rose-Marie Hertzman, 74 år, tidigare presschef.
— Jag blev erbjuden jobbet som presschef på Spendrups när jag var 66 år och idag är jag 72. Min ålder kommer i stort sett aldrig upp, men när jag väl berättar om det möts jag ofta av ”VA!?”. Idag är det så svårt att veta hur gammal någon är, allt är mer flytande. Och åldern är ju egentligen inte så intressant.
— Jag blir bättre och tryggare på mitt jobb ju mer erfarenhet jag får från livet, yrkeskunskap och vad som händer i världen. Man behöver inte hetsa upp sig för minsta lilla kris, man vet att det löser sig
Rose-Marie Hertzman, 74 år, tidigare presschef.
Göran Karlsson, 77 år, Vätternrundanexpert.
— Jag cyklar ungefär 15 mil varje vecka och har cyklat Vätternrundan 12 gånger. Jag har ett kompisgäng, i alla åldrar, som cyklar och det är kul att träffa dem och hålla igång.
— Jag kommer sluta cykla först när jag inte kan trampa längre, så jag räknar med att det blir några till Vätternrundor.
Göran Karlsson, 77 år, Vätternrundanexpert.
Vaike Nilsson, 72 år, resenär och arbetsterapeut.
— Jag arbetade inom geriatrisk rehabilitering även tre år efter min pensionering och till dess att pandemin slog till. Jag var tyvärr tvungen att sluta på grund av risken att bli sjuk, då Covid19-fall kom in på arbetsplatsen.
— Min dotters familj med tre barn bor i Jämtland och min sons familj med bonusson på Västkusten så det har blivit en hel del resande fram och åter, men som har fått stå tillbaka lite under pandemin. Jag ser fram emot en återgång till både ett normalt resande och en normal arbetssituation efter att pandemin lägger sig.
Vaike Nilsson, 72 år, resenär och arbetsterapeut.
Thomas Emilsson, 73 år och Ulla Fresk, 77 år, nattsuddare.
Ulla:
— Livet är inte slut. Eller ens tråkigt! Min bästa tid är nu! Det kanske inte är något man kan lära sig utan handlar om tur, som det mesta i livet. Men att planera för sin ålderdom är viktigt. Jag är glad jag slutade röka i tid där mitt främsta motiv var att hinna leva med eventuella barnbarn.
— Jag ser min pensionärstid som ytterligare en period att kunna deltaga och få behövas, men nu på mina villkor. Jag är tacksam att vakna med lust att göra saker, få bestämma över min egen tid, göra det jag vill även mitt på dagen, kunna bjuda på min tid.
Thomas:
— Jag har jobbat i ledande befattningar större delen av mitt yrkesliv. Den Största förändringen när jag slutade arbeta var att telefonen slutade ringa. Det gick från on till off på ett par dagar. I praktiken innebar det att jag fick tid för både avkoppling och nöjen på ett sätt som jag inte kunde förut. Eftersom jag var frisk och i bra form både fysiskt och mentalt fanns det inga begränsningar som hindrade mig. Det var och är fortfarande mycket viktigt.
— Mitt råd till den kommande generationen är, se till att ni gjort allt för att kunna leva ett bra liv efter pensioneringen. Pensionsspara ordentligt för det finns massor av hyss att ta sig an när ni väl kommer till den dagen ni jobbat klart.
Thomas Emilsson, 73 år och Ulla Fresk, 77 år, nattsuddare.
Björn Hellberg, 80 år, journalist, författare och underhållare.
— Jag har haft den stora ynnesten av god hälsa och har därför kunnat arbeta oavbrutet ända sedan 1959, och då är det inte så lätt att sluta tvärt av. Att jobba med det man trivs med är ett privilegium och har blivit något av en livsstil för min del. Ju längre man lever desto mer erfarenhet bygger man, vilket är väldigt berikande på många sätt. Jag styrs till viss del av parollen ”Ge aldrig upp” – något att tänka på när det blåser motvind.
Björn Hellberg, 80 år, journalist, författare och underhållare.
Grazyna Hendberg, 71 år, farmor.
— Jag har arbetat på många ställen sen jag kom till Sverige. Jag lämnade Polen direkt efter studenten. Men jag kan faktiskt säga att det liv jag lever nu, då jag slutat arbeta, är det bästa livet. Jag kan styra helt över min egen tid och bestämmer själv vad jag vill göra.
— Jag älskar att vara med min familj och att resa. Att uppleva nya platser och kulturer är spännande, och det finns så mycket kvar att upptäcka.
Grazyna Hendberg, 71 år, farmor.
Anita Looström, 85 år, ”Lady Silver”, Influencer.
— Jag var inte färdig med att gå i pension, jag kände det fortfarande som att jag ”levde”. När pensionsåldern kom drog jag ner till 30 procent, jag ville spendera mer tid med mina barnbarn annars hade jag jobbat mer. Jag jobbade som barnmorska i 45 år, fram till dess att jag var 70 år.
Vid 78 års ålder började jag hoppa hopprep med en grupp seniorer. Bilderna därifrån spred sig och på den vägen blev jag influencer. Idag är jag 84 år och är fortfarande aktiv, det är jättekul! Jag trivs med unga människor, de ger mig så mycket. Jag är här och nu.
Anita Looström, 85 år, ”Lady Silver”, Influencer.
Madelein Månsson, 80 år, DJ.
— När jag blev 60 + så upptäckte jag att det inte fanns klubbar som passade för min ålder. Jag beslöt mig för att göra något åt saken, utbildade mig till DJ och startade Glorias 50+ disco. ”Ser du för ung ut? Var beredd att visa leg. Vi släpper inte in någon under 50.”
— Nu spelar jag över hela Sverige och det är så fantastiskt roligt.
Madelein Månsson, 80 år, DJ.
Michaela Spåre, 73 år, sjuksköterska på Onkologen.
— Jag blir inte glad när någon kallar mig pensionär, som när någon frågar om jag vill ha pensionärsrabatt. Jag jobbar fortfarande brukar jag säga.
— På sommaren, när hela huset är fullt av folk med barn och barnbarn, vilket såklart är jättehärligt, är det skönt att komma till jobbet och få träffa fina patienter och mina kära kollegor. Jag tycker att jag är bättre på mitt jobb nu när jag vet mer om livet.
Michaela Spåre, 73 år, sjuksköterska på Onkologen.
Trevor Peters, 71 år, överläkare.
— Jag jobbar fortfarande som överläkare inom röntgen på Karolinska i Huddinge. Jag har alltid gillat att gå till jobbet så varför sluta tvärt bara för att jag har fyllt 68?
— Numera jobbar jag varannan vecka, en perfekt mix av att ägna mig åt jobb, indisk matlagning och mina barnbarn.
Trevor Peters, 71 år, överläkare.
Sakina Alkazalk, 76 år.
— Jag kom till Sverige 1991 och arbetade innan dess som banktjänsteman i Saudiarabien. I Sverige har jag jobbat som förskolelärare och jag och min man drev en livsmedelsbutik i Uddevalla.
— När min man blev sjuk slutade jag jobba för att kunna ta hand om honom. Vi har 20 barnbarn som alla bor i Sverige. Det bästa jag vet är när de kommer och hälsar på.
Sakina Alkazalk, 76 år.
Våra modeller berättar om sina liv just nu
Livet blir rikare, man får mer tid för varandra, bästa jobbet är att vara morfar och man kan ta saker och ting med ro. Men de säger också att de behöver träna på pensionärslivet, träna på att fylla tillvaron med något nytt och att samhället gör en förlust genom att inte bättre ta tillvara äldres kompetenser.