Marknadskommentarer för våra olika marknader

Här kan du läsa om utvecklingen på våra olika marknader.

Under årets tredje kvartal har de globala aktiemarknaderna fortsatt att stiga. Utvecklingen kan främst tillskrivas att centralbankerna fått bukt med den besvärande höga inflationen vilket lett oss in i en ny ekonomisk fas och en period av räntesänkningar för att nu få fart på tillväxten.

Riksbanken har, sedan räntesänkningsperioden började i maj, sänkt styrräntan tre gånger. Den uppgår nu till 3,25 procent. ECB och den amerikanska centralbanken (FED), som varit lite mer försiktiga med att lätta på penningpolitiken, har sänkt räntan med 50 punkter i år varvid styrräntan uppgår till 3,5 procent respektive 5 procent.

I USA tycks konjunkturen utvecklas bättre än befarat efter att tidigare sysselsättningsstatistik reviderats. Detta har lett till ökande tvivel huruvida FED kommer fortsätta att lätta på penningpolitiken.   

Under kvartalet steg den svenska börsen med 3,8% och de amerikanska[1] med 4,7 procent medan de europeiska[2] börserna utvecklades sämre med en negativ avkastning om 0,4 procent. Sedan årsskiftet har den svenska börsen stigit med 13,5 procent, de amerikanska med 18,9 procent och börserna i Europa steg med 13,1 procent, mätt i lokala valutor.

Med dämpat inflationsutfall och lägre styrräntor har även marknadsräntor fallit på bred front vilket också lett till positiv ränteavkastning. Svenska kort- och långräntor har, liksom motsvarande europeiska räntor, sjunkit under kvartalet med 90 respektive 37 punkter. Amerikanska räntor har sjunkit med 117 respektive 66 punkter.

Under kvartalet har den svenska kronan stärkts mot både euron och den amerikanska dollarn med 0,4 respektive 4,1 procent. Sedan början av året har dock kronan försvagats mot dessa valutor med 1 procent resp 1,6 procent. 

På fastighetsmarknaden har sentimentet gradvis förbättrats under kvartalet, som en följd av sjunkande inflation och att räntor förväntas sjunka. Detta har införlivat optimism om branschens återhämtning och framtida transaktioner. Transaktionsvolymen har dock varit fortsatt låg under kvartalet.

Alecta Förmånsbestämd

Kvartalsavkastningen för den förmånsbestämda portföljen landade på 1,8 procent. Konsolideringsnivån var vid utgången av kvartalet 163 procent och solvensgraden 198 procent. Starka finanser ger en långsiktig förmåga att skapa en fortsatt hög avkastning, vilket är gynnsamt för bolagets kunder, bland såväl företag som privatpersoner.

Alecta Optimal Pension

Alecta Optimal Pension, som har en aktieandel med det långsiktiga riktmärket 60 procent, avkastade 0,9% procent under första kvartalet. Konsolideringen för Alecta Optimal Pension är alltid cirka 100 procent, eftersom över- eller underskott fördelas ut till kunderna varje månad.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice