Moderna arbetsgivare har allt att vinna på mer flexibla pensionsvägar

— Den gamla normen med en enda pensionsålder för alla - oavsett yrke, hälsa och personliga drivkrafter - är så klumpig. Det sättet att tänka börjar vi äntligen lämna bakom oss, och det är verkligen på tiden.

Orden kommer från Alectas pensionsekonom Staffan Ström som är en av dem som arbetat med studien.

Bild1.jpg— Att jobbonärernas drivkraft är arbetsglädje och en känsla av att det är bra för hälsan att fortsätta jobba är roligt att se. Många säger att de trivs bättre än någonsin med sitt arbete nu när de själva bestämmer hur mycket och med vad de vill arbeta. Pensionsinkomsten gör att tillvaron är tryggad och arbetet blir en guldkant i livet, både ekonomiskt och socialt.

— Det är också intressant att den starkaste ökningen av antalet jobbonärer syns åren innan det fattades politiska beslut om att höja pensionsåldrarna. Många upplever alltså att de både kan och vill fortsätta jobba, oavsett hur regelverken ser ut. Verkligheten har gått före politiken, kan man säga.

Inkludera ålder i företagets mångfaldsarbete

Även om många arbetsgivare har ett medvetet och engagerat mångfaldsarbete när det gäller kön, sexualitet och etnicitet är de få arbetsgivare som har inkluderat ålder i mångfaldsarbetet.

När allt fler äldre nu vill ha en fot kvar på arbetsmarknaden är det dags att se över hur HR-funktionen och företagsledningen tänker kring senioritet på arbetsplatsen. I intervjuer vi genomfört berättar många äldre om hur utvecklingssamtalen ställdes in eller blev summariska efter 60-årsdagen, och på många arbetsplatser togs det för givet att det var dags för pension när 65-årsdagen närmade sig. Det förhållningssättet har många tagit illa vid sig av.

Fler seniorer hade jobbat längre om de fått rätt förutsättningar

— Många arbetsgivare behöver bli bättre på att visa öppenhet och kreativitet mot slutet av arbetslivet. Ta inte för givet att någon vill bli pensionär bara genom att titta på personnumret! I våra intervjuer hör vi äldre säga att de var som allra bäst i sin yrkesroll kort innan de gick i pension och gärna hade stannat kvar om de rätta förutsättningarna hade funnits.

— Arbetsgivare som är nyfikna på sina mest seniora medarbetare och som visar flexibilitet kommer att uppfattas som moderna och ha mycket att vinna på det, säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

Se en film!

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice