Om studien - så har vi räknat
I över 100 år har Alecta arbetat med att utveckla och förstärka de svenska trygghetssystemen, och våra återkommande studier är en del av det arbetet.
Våra data och våra rapporter är ett viktigt underlag när politiker och beslutsfattare på arbetsmarknaden ska utveckla framtidens trygghetssystem.
För privatpersoner gör våra studier att vi blir bättre på att presentera alternativ för att trappa ner arbetet. Att gå i pension är en av de mest omvälvande livshändelser vi går igenom, och vår ambition är att underlätta övergången från heltidsarbete till att bli jobbonär eller pensionär.
Med uppgifter från SCB
Vår källa för studien är deklarerade inkomstuppgifter som vi fått från Statistiska Centralbyrån, SCB, avseende inkomståren 2016 till och med 2020.
Vi har bett SCB att särredovisa inkomsterna för samtliga svenskar som kommer från allmän pension, tjänstepension, privat pension, kapitalinkomster, transfereringar och arbete. Som arbetsinkomst inkluderas utöver löneinkomst även inkomst från näringsverksamhet.
Datamaterialet har grupperats per ålder och kön, och omfattar för år 2020 drygt 3,2 miljoner svenskar över 55 år.
När vi studerar jobbonärerna tittar vi på alla de som är 66 år eller äldre och har en arbetsinkomst. År 2020 var det drygt 416 000, vilket motsvarar drygt 21 procent av den totala befolkningen över 65 år.
Räknat med samtliga arbets- och pensionsinkomster
Pensionsmyndigheten beräknade att det år 2019 fanns omkring 264 000 individer som tog ut sin allmänna pension och samtidigt hade en förvärvsinkomst.
Det finns flera förklaringar till den stora skillnaden mellan våra och Pensionsmyndighetens siffror. En förklaring är att vi har med samtliga pensionsinkomster i definitionen av en jobbonär medan Pensionsmyndigheten avgränsat sig till den allmänna pensionen.
En annan förklaring är att vi inkluderar det inkomstår som pensionsutbetalningarna påbörjas medan Pensionsmyndigheten tittar på åren efter att det första pensionsuttaget sker. Vidare räknar Pensionsmyndigheten endast de som har en pensionsgrundande inkomst (PGI) som jobbonärer medan vi räknar med alla som har arbetsinkomster oavsett inkomsternas storlek.
För att PGI ska beräknas måste arbetsinkomsten uppgå till minst 42,3 procent av prisbasbeloppet, cirka 20 000 kronor för år 2020. Det finns enligt våra beräkningar 138 000 jobbonärer vars arbetsinkomst utgör mindre än 10 procent av deras totala inkomst, och där arbetsinkomsten därmed i många fall troligen inte når upp till den nedre gränsen för att PGI ska beräknas.
Därför högre antal jobbonärer i nya studien
I Alectas senaste undersökning av jobbonärerna, som avsåg perioden 2016-2018, fann vi att det fanns cirka 350 000 jobbonärer i åldrarna 66 till 85 år. Det kan jämföras med att vi nu, för perioden 2016-2018, finner ungefär 400 000 jobbonärer.
Skillnaden förklaras av att vi i vår nya studie inkluderat inkomst från näringsverksamhet, inkluderat årskullar äldre än 85 år, samt inkluderat de som ännu inte påbörjat uttag av pension, utan lever enbart på arbetsinkomst efter 65 års ålder.
Skriv gärna en kommentar om sidan
Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.
Tack för din synpunkt!
Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice