90 procent av den tidigare inkomsten
I den här filmen tittar vi på vad en typisk person född 1954 som varit medelinkomsttagare har i sammanlagd inkomst vid 67 års ålder jämfört med vad han eller hon hade vid 60.
- Siffrorna gäller en person som tjänade mellan 22 700 kronor och 34 100 kr/mån vid 60 års ålder.
- Det kan jämföras med medianinkomsten i Sverige som 2021 var cirka 29 700 kr/månad för personer mellan 20–64 år.
Medelsvensson har vid 67 års ålder 90 procent av inkomsten vid 60
Den här inkomstgruppen är den största. Här finns en tredjedel av alla svenskar.
En typisk person i den här gruppen får vid 67 års ålder hela 87 procent av den förvärvsinkomst de hade vid 60 års ålder. Och tittar vi efter skatt blir siffran ännu högre, då landar hela 90 procent av den tidigare inkomsten i plånboken.
Pensionärers inkomst består av flera delar
I debatten talas det ofta om att pensionerna är i ”fritt fall” och att många äldre bara har ”hälften kvar” när de går i pension. Hur stämmer det med de här siffrorna? Svaret är att det beror på om vi tittar på delar av den äldres inkomst eller på helheten.
Den som hävdar att pensionärer måste klara sig på bara halva den tidigare inkomsten tittar nämligen bara på den allmänna pensionen. Tittar vi istället på alla inkomster som hamnar i den äldres plånbok ser det betydligt bättre ut.
I diagrammet här ovanför visar vi hur lätt det är att vi missförstår varandra i pensionsdebatten.
- Den typiska medelinkomsttagaren har vid 67 års ålder en allmän pension som motsvarar 51 procent av den inkomst han eller hon hade vid 60 års ålder.
- När vi lägger till tjänstepensionen stiger siffran till 79 procent.
- När vi dessutom lägger till andra typer av inkomster, till exempel från ett privat pensionssparande eller från arbetsinkomster, blir totalsiffran 87 procent.
- Allt detta är före skatt. Tittar vi på de verkliga pengar som landar i plånboken efter skatt är siffran hela 90 procent.
Mäter man bara den allmänna pensionen stämmer det att Medelsvensson vid 67 års ålder bara får 51 procent av sin tidigare inkomst. Då stämmer alltså påståendet ”hälften kvar”. Men om vi lyfter blicken och ser till alla de inkomster som landar i en typisk pensionärs plånbok ser det betydligt bättre ut. Riktigt hyggligt faktiskt.
Så påverkas siffrorna av femåriga uttag av tjänstepension
En del av förklaringen till att siffran blir så uppseendeväckande hög som 90 procent är att vissa väljer att ta ut hela sin tjänstepension under en begränsad tid. Ofta under en så kort tid som fem år. För att ta reda på hur det påverkar inkomsten på lite längre sikt behöver vi titta på hur det ser ut även efter 70 års ålder. Det har årskull 1954 inte hunnit fylla ännu, men för att få en indikation på hur det kommer att se ut kan vi titta på årskull 1949.
Då ser vi att femåriga uttag av tjänstepension absolut har en påverkan, men även efter 70 ser det faktiskt hyggligt ut. Medelsvensson har vid 72 års ålder efter skatt ungefär 77 procent av den inkomst han eller hon hade vid 60. Klart mer än de flesta tror alltså.
Skriv gärna en kommentar om sidan
Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.
Tack för din synpunkt!
Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice