Frågor och svar om ITP premier 2025
Alectas styrelse har fattat beslut om premier och värdesäkring för 2025. Här får du svar på de vanligaste frågorna om vad beslutet innebär.
Så påverkas en förmånsbestämd pension vid en uppräkning
- För den som får ITP 2-pension från oss idag, räknar vi upp och höjer utbetalningen med 1,6 procent.
- För den som fortfarande tjänar in till sin pension fungerar uppräkningen så här:
ITP 2 är en förmånsbestämd pension. Det betyder att förmånen (pensionens storlek) är bestämd i kollektivavtalet. När Alecta räknar upp värdet av intjänad pension höjs därför inte den slutgiltiga pensionsnivån. Däremot räknas den hittills intjänade förmånen upp, och det har betydelse både för arbetsgivarens pensionskostnad och för medarbetaren om anställningen avslutas.
Ett exempel: Före årsskiftet har medarbetaren ett löfte om en pensionsförmån på 4 000 kr/mån, varav 3 500 kr hittills har tjänats in.
Vid årsskiftet räknar Alecta upp värdet av den hittills intjänade förmånen med 56 kronor (3 500 kr * 1,6 %). Det gör att premien (arbetsgivarens pensionskostnad) sjunker från årsskiftet, eftersom en större del av den slutgiltiga förmånen nu är intjänad. Men det har också betydelse för medarbetaren om anställningen avslutas. Då är den intjänade förmånen 3 556 jämfört med 3 500 kr om ingen uppräkning hade gjorts.
Även efter det att anställningen avslutats kommer den intjänade förmånen att räknas upp vid kommande årsskiften. Det kallas för ”fribrevsuppräkning” eller ”uppräkning av intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut”.
Premien för ITP 2 Ålderspension
Hur förändras ålderspensionspremien för ITP 2 vid årsskiftet?
För ett genomsnittligt företag kommer ålderspensionspremien för ITP 2 att minska med 17 procent vid årsskiftet. I den uppskattningen ingår premiereduktionen, effekten av uppräkningen av intjänade pensionsrätter (fribrevsuppräkningen) och inkomstbasbeloppsökningen.
När arbetsgivaren registrerar 2025 års löner, kommer premierna att stiga från de nivåer som gäller direkt efter årsskiftet.
- Med ett löneökningsantagande på 3,1 procent, är vår bedömning att ålderspensionspremien inom ITP 2 som andel av lönesumman totalt sett minskar från 9,7 till 9,4 procent.
TIPS! Det bästa sättet att få koll på företagets pensionskostnader under 2025 är att logga in på Alectas Internetkontor och använda den kostnadsfria tjänsten Premieprognos ITP 2. Då får du en kostnadsberäkning för just dina anställda.
Hur stor del av intjänade pensionsrätter för dagens aktiva försäkrade utgörs av intjänande på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp, för försäkrade som senare valt en alternativ pensionslösning? Uppskattningsvis 1-2 procent. Vid en eventuell framtida återbäringstilldelning till företagen kommer vi ta hänsyn till hur respektive företag bidragit till överskottet, och då kommer även de premier som betalats till dessa försäkringar beaktas.
Premien för ITP 2 Ålderspension och ITP 2 Familjepension
Premiereduktionen för förmånsbestämd ålders- och familjepension är 25 procent men i praktiken innebär detta 17 procent lägre premier - hur hänger det ihop?
Premiereduktionen på 25 procent gäller för dagens oreducerade premier. Men de flesta försäkringarna löper idag med premier som delvis baseras på äldre, lägre premienivåer.
Ungefär 32 procent av försäkringarna löper på nu gällande premienivå. För dessa försäkringar innebär premiereduktionen 25 procent lägre premier. (Nästan alla familjepensionspremier löper på nu gällande premienivå vilket innebär en premiereduktion på i genomsnitt nära 25 procent.)
Ungefär 38 procent av försäkringarna har premier som understiger 75 procent av nu gällande premienivå. De här försäkringarna påverkas inte alls av premiereduktionen.
Resten av försäkringarna, det vill säga ungefär 29 procent, har idag premier som är lägre än nu gällande premienivå, men som överstiger 75 procent av aktuell premienivå. För dessa försäkringar blir premiereduktionen mellan 0 och 25 procent.
Ni säger att 25 procents premiereduktion på ITP 2 Ålderspension i praktiken blir 17 procent när man tar hänsyn till att en del försäkringar tecknats med äldre lägre premienivåer. Men vad gäller för oss som skuldför ålderspensionen via PRI och därför bara betalar premier för ITP 2 Familjepension?
25 procents rabatt på familjepensionspremien blir faktiskt nära 25 procent även i praktiken. Detta eftersom livslängdsökningarna har tagit ut ränteeffekten vid tidigare premieändringar, och att det därför finns väldigt små gamla premiereduktioner att ta hänsyn till i ITP 2 Familjepension.
Premiereduktion 2025 - översikt
Beslut om premiereduktion fattas för varje försäkring för sig. Premien för ITP 1 Ålderspension och ITPK påverkas inte alls eftersom de är premiebestämda försäkringar.
Förmån/försäkring | Premiereduktion 2025 (2024) |
ITP 2 Ålderspension | 25 % (30 %) |
ITP 2 Familjepension | 25 % (30 %) |
ITP Sjukpension | 90 % (90 %) |
Premiebefrielse | 60 % (50 %) |
ITP Familjeskydd | 0 % (0 %) |
Tjänstegrupplivförsäkring TGL | 28 % (11 %) |
Inflationen
Pensionerna i ITP 2 räknas upp med 1,60 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året. Hur mäter ni inflationen?
Vi använder konsumentprisindex (KPI) fastställda tal från september 2023 till september 2024.
Till SCB:s statistik
Riskpremier
Hur förändras sjukpremierna?
En längre period av minskad sjuklighet för ITP-tjänstemän i kombination med god avkastning i Alecta har lett till stora överskott inom sjukförsäkringen. Överskotten är så pass stora att Alecta kan bibehålla den 90-procentiga premiereduktion som givits under 2023 och 2024.
Under 2025 är premien för ITP Sjukpension 0,03 (0,028) procent av lön under 10 prisbasbelopp och 0,115 (0,101) procent av lön mellan 10 prisbasbelopp och 30 inkomstbasbelopp.
Hur förändras premien för premiebefrielseförsäkringen (PBF)?
Ett ökande överskott sedan föregående år innebär att premiereduktionen höjs från 50 till 60 procent för premiebefrielse vid sjukdom och föräldraledighet. För premiebefrielse vid kollektiv slutbetalning inom ITP 2 tillämpas ingen premiereduktion.
Premiebefrielse i ITP 1: Under 2025 är premien för premiebefrielseförsäkringen 0,112 (0,17) procent av lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 1,068 (1,09) procent av lön mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp.
Premiebefrielse i ITP 2: Under 2025 är premien 0,132 (0,145) procent av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 1,412 (1,48) procent av lönen mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp.
Vad blir TGL-premien år 2025?
Under 2025 höjs premiereduktionen på TGL från 11 till 28 procent, och premien sjunker därmed från 31 till 26 per månad och anställd.
Ändras premien för familjeskyddet?
Ja, eftersom försäkringen betalas ut i form av ett visst antal prisbelopp per år stiger premien som en följd av att prisbasbeloppet ökar med 2,6 procent vid årsskiftet. Sammanfattningsvis gäller följande för det familjeskydd som kan väljas idag:
- För en 35-åring höjs premien från 8,08 till 8,29 kronor per månad.
- För en 45-åring höjs premien från 14,09 till 14,46 kronor per månad.
- För en 55-åring höjs premien från 39,53 till 40,57 kronor per månad.
Familjeskydd kan tecknas på flera nivåer och med flera olika utbetalningstider. Premierna ovan gäller den som valt att ett prisbasbelopp per år ska betalas ut under fem års tid.
För det familjeskydd som är tecknat före den 1 april 2008 höjs premien från 32 till 37 kronor per månad. Premien gäller den som valt att ett förhöjt prisbasbelopp per år ska betalas ut under fem års tid.
Läs mer om ITP Familjeskydd
Vad blir maxpremien och utjämningspremien inom ITP 2 under 2025?
Maxpremien blir 6,0 (6,0) procent av den pensionsmedförande lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 53,7 (55,8) procent av lönen mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp.
För försäkrade som har en högre premie än maxpremien finansieras den överskjutande delen av en kollektiv utjämningspremie, som för 2025 är 0,40 (0,20) procent av den pensionsmedförande lönen.
Läs mer om maxpremie
Inkomstbasbeloppet och löneökningar
Att inkomstbasbeloppet ökar med 5,8 procent vid årsskiftet leder till att förmånen blir lägre för de som idag har en lön mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp. Hur stor löneökning behövs 2025 för att motverka effekten av det högre inkomstbasbeloppet?
Om månadslönen idag är:
- 48 000 kr - behövs en löneökning med 4,8 procent för att kompensera för det högre inkomstbasbeloppet.
- 60 000 kr - behövs en löneökning med 3,8 procent för att kompensera för det högre inkomstbasbeloppet.
- 80 000 kr - behövs en löneökning med 2,9 procent för att kompensera för det högre inkomstbasbeloppet.
- 100 000 kr - behövs en löneökning med 2,3 procent för att kompensera för det högre inkomstbasbeloppet.
Undantag från premiereduktioner
Gäller premiereduktionen även engångsbetald försäkring?
Nej, premiereduktionen gäller inte vid engångsbetald försäkring (exempelvis PRI-inlösen).
Gäller premiereduktionen för alla företag?
Premiereduktionen gäller inte för företag som bytt finansieringsform från PRI-systemet till Alecta till de senaste tre åren. Undantaget gäller på organisationsnummernivå och omfattar de individer som var anställda i företaget vid tidpunkten för byte av finansieringsform.
Påverkan på Alectas nyckeltal
Hur påverkas Alectas finansiella ställning av premiereduktionen, värdesäkring med mera?
Premiereduktionen på sparförsäkringar förväntas bli 3,1 miljarder kronor. Det kan jämföras med att uppräkningen av pensionerna (pensionstillägg och fribrevsuppräkning) innebär att 10 miljarder kronor fördelas till de försäkrade och att premiereduktionen för riskförsäkringar förväntas bli 4,9 miljarder kronor.
Premiereduktionerna för riskförsäkringar och värdesäkringen av pensionerna har alltså större påverkan på konsolideringsnivån än premiereduktionen på sparförsäkringar.
Totalt förväntas konsolideringsnivån minska med 4 procentenheter den 31 december till följd av de beslut styrelsen har fattat. Alectas konsolideringsnivå var 163 procent den 30 september. Normalintervallet för konsolideringsnivån är 125 till 175 procent. Konsolideringsnivån har sjunkit från 178 till 163 procent de senaste 12 månaderna. Huvudorsaken är förra årets återbäringsbeslut som påverkade konsolideringsnivån negativt med 12 procentenheter. Samtidigt har avkastning bidragit starkt positivt, men motverkats av fallande räntor som gjort att nuvärdet av pensionsåtagandet ökat.
Om framtiden
Går det att säga något om framtiden, kommer Alecta att fortsätta ge premiereduktioner?
Enligt konsolideringspolicyn ska premierna successivt anpassas till Alectas långsiktiga förväntan om avkastning när konsolideringsnivån ligger över 150 procent. 25 procents premiereduktion motsvarar en premieränta (avkastningsantagande) på ungefär 2 procent.
Premiereduktion är inte en tilldelning av återbäring. Först när konsolideringsnivån varaktigt överstiger 175 procent kan det bli aktuellt med att tilldela återbäring till företagen. Vi kommer då att ta hänsyn till respektive arbetsgivares bidrag till överskottet. Hur länge ett företag varit kund i Alecta kommer då att vara en viktig parameter.
Varför höjs inte premieräntan istället för att ge premiereduktioner? Blir inte resultatet det samma?
Det stämmer att premierna för år 2025 hade blivit ungefär desamma om premieräntan (som för närvarande är 0,8 procent) hade höjts till cirka 2 procent istället för att ge premiereduktioner med 25 procent. En höjning av premieräntan är dock en permanent åtgärd, till skillnad från premiereduktioner som är ettåriga. En höjd premieränta innebär alltså i praktiken att möjligheten att styra premiesättningen beroende på aktuell konsolideringsnivå och ränteläge minskar. Det finns dock inget som utesluter att Alecta i framtiden kan välja att höja premieräntan, och därmed tillämpa mindre premiereduktioner.
Frilagd premie
Hur påverkas frilagd premie?
Frilagd premie är en upplysning om vad arbetsgivaren skulle ha betalat för de delar av ITP som medarbetaren valt bort genom att välja en alternativ pensionslösning. Därför påverkas den frilagda premien av den 25-procentiga premiereduktionen, fribrevsuppräkningen och det högre inkomstbasbeloppet.
Vår bedömning är att frilagd premie i genomsnitt sjunker med 12 procent vid årsskiftet. Störst blir effekten för de äldsta tiotaggarna. Tre av fem tiotaggare över 60 år och var sjätte tiotaggare mellan 55 och 59 år kommer att få en frilagd premie nära noll vid årsskiftet.
Med ett löneökningsantagande på 3,1 procent är vår bedömning att den frilagda premien kommer att öka med 4 procent jämfört med 2024, men med kraftiga åldersvariationer. Nästan hälften av tiotaggare över 60 år förväntas även efter registrerad löneökning ha en frilagd premie nära noll under 2025.
Läs mer
Premier för ITP 1
Premier för ITP 2
Premier för tiotaggarlösningar
Alectas premiereduktioner
Skriv gärna en kommentar om sidan
Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.
Tack för din synpunkt!
Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice