Hållbarhetsinformation för Alectas investeringar
Alecta investerar i aktier, räntetillgångar och alternativa investeringar, främst fastigheter. Vi integrerar hållbarhetsaspekter i investeringsbeslut och beaktar hållbarhet både ur ett riskperspektiv och för att söka investeringsmöjligheter som främjar hållbar utveckling och med god avkastning.
Ansatsen omfattar hela investeringsportföljen och beskrivs i Alectas riskhanteringspolicy, investeringsriktlinjer och investeringsstrategi för kapitalförvaltningen samt policy för ansvarsfulla investeringar. Alecta har ett antal interna styrdokument och rutinbeskrivningar som vägleder investeringsprocessen avseende integrering av hållbarhetsaspekter vilket omfattar hållbarhetsrisker.
Vi tar särskild ställning i vissa frågor
I tillägg till att beakta affärsmodellens uthållighet ur ett längre perspektiv, integrerar Alecta vid aktieinvesteringar och företagsobligationer specifika hållbarhetsrisker i form av incidenter som innefattar brott mot internationella konventioner om miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Inför nya investeringar genomlyser Alecta bolag för koppling till kränkningar av internationella normer och avstår investeringar vid konstaterade kränkningar.
Alecta avstår från investeringar i verksamheter som omfattar kontroversiella vapen, produktion av tobak och kommersiella spel, samt har tydliga begränsningar avseende investeringar i kol och okonventionella fossila bränslen. Vi avstår från att direktinvestera i statsobligationer eller statsgaranterade räntebärande papper utgivna av stater som systematiskt och allvarligt kränker mänskliga rättigheter eller där korruption är utbrett eller som saknar klimatmål.
Alecta investerar främst direkt genom en egen investeringsorganisation. För externt förvaltade fonder har Alecta ett ställningstagande som förtydligar våra förväntningar avseende internationella konventioner, skatt, kontroversiella vapen, tobak, kommersiella spel och begränsningar avseende kol och okonventionella fossila bränslen. I externt förvaltade fonder är klimatredovisning föremål för förhandling och uppföljning.
Läs mer
Inför varje ny investering i aktier och företagsobligationer görs en genomlysning avseende internationella konventioner för miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och antikorruption så som bland annat är formulerat i Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Denna genomlysning görs med stöd av en extern part både inför varje ny investering och löpande fyra gånger per år. Alecta investerar inte i bolag som bryter mot internationella konventioner. Om en negativ konsekvens för hållbar utveckling i form av en incident identifieras i ett befintligt innehavsbolag inleds en dialog, av Alecta eller vår samarbetspartner, med tydliga förväntningar på åtgärder från bolaget.
Alecta röstar även vid bolagsstämmor i ärenden som adresserar negativa konsekvenser för hållbar utveckling både om det finns koppling till en specifik incident och i ett förebyggande syfte. Det vill säga att det inte finns en identifierad incident men att det rör ett område som kan utgöra en risk för negativ konsekvens för hållbar utveckling, till exempel miljö eller arbetsvillkor.
Alectas investeringsprocess certifieras av oberoende part
Investeringsprocessen för aktier och företagskrediter är certifierad av en oberoende part i enlighet med standarden ESG4Real vars minimikrav är att 24 specifika hållbarhetsindikatorer beaktas i processen, regelbunden genomlysning utifrån internationella konventioner, inga investeringar i kontroversiella vapen och aktivt ägande genom exempelvis röstning vid stämmor. I Alectas policy för ansvarsfulla investeringar beskriver hur vi bevakar portföljbolagens arbete med hållbarhet i enlighet med Aktieägarrättighetsdirektivet.
Alecta investerar eller finansierar inte i verksamheter för kontroversiella vapen, bolag som får mer än 5 procent av sina intäkter från utvinning av förbränningskol eller utvinning av okonventionell olja och gas, eller energibolag med mer än 5 procent av sina intäkter från kolkraft, eller i bolag vars kärnverksamhet är produktion av tobak eller kommersiella spel.
När det gäller investeringar i externt förvaltade fonder gör vi en riskbaserad analys av hållbarhet inför investeringsbeslutet. Analysen dokumenteras och är underlag för dialog med externa förvaltare. I Alectas fastighetsinnehav inför vi successivt miljöcertifieringar för att minska negativ miljöpåverkan.
Ställningstaganden gentemot vissa stater
Vi avstår från att direktinvestera i statsobligationer eller statsgaranterade räntebärande papper utgivna av stater som systematiskt och allvarligt kränker mänskliga rättigheter eller där korruption är utbrett eller som saknar klimatmål. Bedömningen baseras på World Bank Governance Indicators, Transparency International, Net-Zero Tracker samt Freedom House och uppdateras årligen. Alecta finansierar inte heller stater som berörs av FN:s, USA:s eller EU:s sanktionslistor, inklusive EU:s lista över icke-samarbetande länder avseende skatt.
Globala samarbeten
Alecta har undertecknat Global Compact och stöttar dess tio principer samt är medlemmar i PRI (Principles for Responsible Investments). Alecta redovisar sitt hållbarhetsarbete i enlighet med ramverket GRI (Global Reporting Initiative) i Års- och hållbarhetsredovisningen, samt arbetet med ansvarsfulla investeringar och hur vi integrerar hållbarhet i investeringsprocessen i vår Ägarrapport och en klimatredovisning enligt TCFD (Taskforce for Climate-related Financial Disclosure).
Alecta har ett övergripande klimatmål i linje med Parisavtalet och är medlem i Net-Zero Asset Owner Alliance (AOA) med den långsiktiga ambitionen om en investeringsportfölj med nettonoll avtryck år 2050. Alecta har redovisat koldioxidavtrycket från våra aktieinvesteringar sedan 2016, och koldioxidavtrycket för tillgångsslagen aktier, företagskrediter och fastigheter redovisas i enlighet med standarden från Svensk Försäkring på alecta.se
Läs mer
Alectas policy för ansvarsfulla investeringar
Alectas års- och hållbarhetsredovisning
Ägarrapport
Alectas klimatredovisning
Alectas interna ersättningspolicy för våra medarbetare syftar till att hantera ersättningar på ett enhetligt och tydligt sätt, och att förebygga kortsiktiga eller riskfyllda ageranden som äventyrar Alectas finansiella ställning och därmed avkastningen på kundernas pensionspengar. Vid lönerevision beaktas både prestation och agerande i linje med Alectas värderingar - enkelhet, kundnytta och ansvar.
I början av 2021 avskaffades det rörliga ersättningsprogrammet för medarbetarna inom kapitalförvaltningen, och kvar finns ett generellt rörligt ersättningsprogram för samtliga medarbetare på Alecta. Det programmet är kopplat till verksamhetens långsiktiga mål kundnöjdhet, avkastning och kostnadseffektivitet. Ersättningen är lika för alla medarbetare och sker i form av en extra pensionspremie om målen nås. Ersättningsprogrammet är utformat så att det aldrig kan utgöra något hot mot Alectas förmåga att bibehålla en stark finansiell ställning.
Här redovisas hållbarhetsrelaterade upplysningar om Alecta Optimal Pension hos Alecta.
Sammanfattning
Inget mål för hållbar investering – men hållbara investeringar
Produkten främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte hållbar investering som mål. Produkten kommer att ha en viss andel hållbara investeringar.
Vid alla investeringar i produkten görs en samlad bedömning av hållbarhetsrisker och möjligheter. Bedömningen skiljer sig åt mellan olika tillgångsslag beroende på investeringens egenskaper, exempelvis instrumentens löptid, men också beroende på tillgänglig information och data.
För produktens hållbara investeringar beaktas hållbarhetsfaktorer och indikatorer utifrån de olika instrumentens lämplighet och förutsättning. Instrument utgivna av företag, såsom aktier eller obligationer, genomlyses löpande för incidenter i strid med internationella konventioner för hållbarhet, däribland OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter som är ramverk tillämpbara för företag.
Produktens miljörelaterade och sociala egenskaper
De miljörelaterade och sociala egenskaper som främjas är klimat med övergripande målsättning om en klimatneutral investeringsportfölj 2050, jämställdhet i bolagens styrelser och ledningsgrupper och sunda ersättningsstrukturer i innehavsbolag. Alecta avstår även från att investera i eller finansiera vissa verksamheter.
Alectas investeringsstrategi innehåller tydligt bindande delar i form av exkluderingskriterier för verksamheter med betydande omsättning från utpekade verksamheter som bedöms motverka egenskaperna produkten vill främja. Därutöver kännetecknas strategin av att vilja just främja, bidra till utveckling, inom de övriga egenskaperna.
Alecta ser till helheten vid varje investering, vare sig det gäller affärsmodell i ett bolag eller de långsiktiga utsikterna för alternativa tillgångar. I den processen beaktas alltid ESG-aspekter som tillämpas och följs upp på olika sätt för olika tillgångsslag. Alecta för även dialog med innehaven löpande, både proaktivt och reaktivt, och har som mål att rösta vid alla stämmor i samtliga innehav.
Datakällor
Alecta använder en rad källor i ESG-arbetet, inte enbart med koppling till de egenskaper produkten främjar utan även för att stötta en bredare ESG-ansats.
Generellt finns det begränsningar i databehandlingen på grund av kvalitet och tillgänglighet på data. Mer specifika begränsningar för olika datakällor finns under rubriken ”Begränsningar för metoder och data” nedan.
Due Diligence
Due diligence görs utifrån olika ESG-parametrar i samband med alla investeringar som främjar miljömässiga och sociala egenskaper. Processen skiljer sig åt beroende på de olika instrumentens lämplighet och förutsättning. Exempelvis genomförs för investeringar i noterade aktier och företagsobligationer, utöver den egna analysen av bolagets affärsmodell, en genomlysning utifrån kontroversiella vapen, internationella konventioner, kol, okonventionell fossil olja och gas, tobak och spel via en extern part, Sustainalytics. Denna process är granskad och certifierad av en extern part i enlighet med certifieringen ESG4Real.
Strategier för engagemang
Alectas viktigaste strategier för engagemang är dialog med innehaven, eller förvaltarna i de fall tillgångarna förvaltas i fond, samt röstning vid stämman i aktiebolag. Dessa strategier tillämpas proaktivt - med syfte att stötta bolagens hållbarhetsarbete inom klimat, jämställdhet och ersättningar, med mera. I fall av incidenter av allvarlig karaktär och med betydande negativa effekter kan Alecta välja att avyttra innehavet om bolaget inte agerar ansvarsfullt inom en viss tidsram.
Inget mål för hållbar investering
Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte hållbar investering som mål.
Vid samtliga investeringar görs en samlad bedömning av hållbarhetsrisker och möjligheter. Bedömningen skiljer sig åt mellan olika tillgångsslag beroende på investeringens egenskaper såsom exempelvis instrumentens löptid, men också beroende på tillgänglig information och data.
Vid hållbara investeringar i instrument utgivna av företag, såsom aktier eller obligationer, beaktas hållbarhetsfaktorer kopplade till affärsmodellen tillsammans med en bedömning av ESG-risker baserad på en sammanvägning av olika indikatorer och ledningssystem för hållbarhet. Processen är genomlyst och certifierad av oberoende part, vilket bland annat kräver att ett antal indikatorer inom miljö, sociala aspekter och bolagsstyrning beaktas. Klimat beaktas och dokumenteras särskilt vid investeringar. Löpande genomlyses dessa investeringar för incidenter i strid med internationella konventioner för hållbarhet, däribland OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter som är ramverk tillämpbara för företag.
Motsvarande principer tillämpas i urval i övriga hållbara investeringar utifrån förutsättningar. Exempelvis tillfrågas externa förvaltare om sin process för visselblåsning och genomlysning av risker kopplade till mänskliga rättigheter.
Vid hållbara investeringar i instrument utgivna av länder eller överstatliga institutioner, främst gröna eller hållbara obligationer, beaktas landets betyg avseende korruption och transparens, klimatmål och respekt för mänskliga rättigheter.
Vid hållbara investeringar i fastigheter beaktas nyckeltal kopplade till klimat, avfall och energi löpande.
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
De miljörelaterade och sociala egenskaper som främjas är klimat med övergripande målsättning om en klimatneutral investeringsportfölj 2050, jämställdhet i bolagens styrelser och ledningsgrupper och sunda ersättningsstrukturer i innehavsbolag.
Alecta avstår från att investera i eller finansiera verksamheter inom kontroversiella vapen, samt bolag som får mer än 5 procent av sina intäkter från utvinning av förbränningskol eller okonventionell olja och gas, eller energibolag med mer än 5 procent av sina intäkter från kolkraft. Alecta investerar inte i bolag vars kärnverksamhet är tobak eller kommersiell spelverksamhet. Det avser bolag som bedriver aktiviteter som omfattar spel om pengar på kasinon, spelautomater eller poker online.
Investeringsstrategi
Det finns tydligt bindande delar i form av exkluderingskriterier för verksamheter med betydande omsättning från utpekade verksamheter som bedöms motverka egenskaperna produkten vill främja. Därutöver kännetecknas strategin av att vilja just främja, bidra till utveckling, inom de övriga egenskaperna.
Klimat: Vid samtliga investeringsbeslut ska klimat beaktas och dokumenteras i transaktionsrapporten. Inga investeringar ska göras i tillgångar med omsättning överstigande 5 procent från utvinning eller energiproduktion baserad på förbränningskol, eller okonventionell fossil olja och gas. Kriteriet tillämpas för samtliga investeringar anpassat till instrumentets karaktär. Bolag med betydande utsläpp måste ha en trovärdig plan för omställning. För befintliga investeringar handlar det om att följa upp klimatarbetet i bolagen, målen och uppföljningen, samt nådda resultat för utsläppsminskning.
Jämställdhet: Jämställdhet är inget urvalskriterie vid investeringsbeslut, utan uppnås genom ägarstyrning i form av valberedningsarbete, ägardialoger och röstning. För befintliga investeringar följer vi upp resultaten på styrelse- och ledningsnivå. Utöver aktier och företagsobligationer tillämpas uppföljning av jämställdhet även i extern förvaltning av fastigheter och infrastruktur.
Ersättningar: Alecta främjar utformning av sunda ersättningsstrukturer endast i aktieinnehav genom att föra dialog med styrelsen om ersättningar samt att rösta vid stämmor.
Kontroversiella vapen, tobak och kommersiella spel: Alecta avstår från att investera i eller finansiera verksamheter för kontroversiella vapen, bolag som får mer än 5 procent av sina intäkter från utvinning av förbränningskol eller okonventionell olja och gas, eller energibolag med mer än 5 procent av sina intäkter från kolkraft, eller i bolag vars kärnverksamhet är produktion av tobak eller kommersiella spel. Det gäller alla aktier och företagsobligationer, men tillämpas även i avtal vid indirekta investeringar i fonder så långt det är möjligt.
Vad gäller god styrning i innehavsbolagen investerar Alecta absolut övervägande i instrument på reglerade marknader. Vid investeringar i aktier och företagsobligationer görs en helhetsbedömning av bolagets styrning inför ett investeringsbeslut, det omfattar en övergripande bild av förvaltningsstrukturer, förhållandet till anställda, ersättningar till anställda och efterlevnad av skatteregler. Bolagen genomlyses regelbundet för att identifiera allvarliga avvikelser från internationella riktlinjer och normer på områdena, såsom OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Löpande hanteras ersättnings-, styrnings- och styrelsefrågor i dialog med aktieinnehav och i röstning vid stämmor i enlighet med Alectas principer för aktieägarengagemang i Policy för ansvarsfulla investeringar.
Vid investeringar i exempelvis fonder eller onoterade tillgångar, ingår bedömning av förvaltningsstrukturen och därtill utförs och dokumenteras en särskild bedömning av skatterisker.
Andel av investeringar
Här finns de hållbarhetsrelaterade upplysningarna för produkten i enlighet med SFDR-regleringen.
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Miljörelaterade egenskaper - Klimat
Alectas övergripande klimatmål är att investeringsportföljen ska vara förenlig med Parisavtalets 1,5-gradersmål och ha nettonoll klimatavtryck år 2050, vilket innebär att de underliggande tillgångarna också måste arbeta aktivt med omställning. Alecta beaktar klimataspekter både inför investeringar och under förvaltning för tillgångsslagen aktier, företagsobligationer, utlåning till stater och kommuner, direkta och indirekta fastighetsinvesteringar och infrastruktur.
För aktier och företagsobligationer använder Alecta data och information från både externa dataleverantörer i analysen och direkt från innehavsbolagen för att följa utvecklingen i klimatarbetet. Dialog med innehavsbolagen är ett verktyg för att öka transparensen och främja klimatarbetet. I relevanta fall kan Alecta rösta i klimatrelaterade förslag på bolagsstämman. De direktägda fastigheterna har energieffektiviseringsmål och deras klimatavtryck följs och redovisas tillsammans med energianvändning. Alecta miljöcertifierar fastigheter där det är möjligt. I externt förvaltade fonder är klimatredovisning föremål för förhandling och uppföljning. Vid utlåning till stater, överstatliga institutioner och kommuner uppmuntras gröna obligationer. Med start 2023 direktfinansierar Alecta endast länder som har ett klimatmål.
Alecta använder inget index för jämförelse, men följer ett antal indikatorer för innehavsbolagen; inklusive investeringarnas klimatavtryck, redovisning av hela värdekedjans klimatavtryck (scope 1-3), vetenskapligt baserade klimatmål, påverkansdialoger om klimat, röstning vid stämmor i klimatärenden, samt genomlysning av koltillgångar. När de underliggande innehaven redovisar enligt taxonomins klimatindikatorer kommer Alecta även att följa utvecklingen av den andelen investeringar. Alecta arbetar för att öka tillgängliga klimatdata för samtliga investeringar.
Sociala egenskaper - Jämställdhet
Alecta vill främja jämställda ledningar och styrelser, vilket beaktas i förvaltningen av tillgångsslagen aktier, företagsobligationer, samt för externa förvaltare.
Alecta eftersträvar jämställda styrelser och verkar för det genom vårt deltagande i valberedningar i svenska innehavsbolag, vanligtvis ett tjugotal per säsong. Målet innebär att vardera kön ska vara representerat om minst 40 procent, vilket beaktas i rekryteringsprocessen av nya ledamöter samt i successionsplanering. Resultatet följs upp efter varje stämmosäsong baserat på uppgifter från stämman och databaser över styrelsesammansättning. Inget index har valts som referensvärde utan det följs upp som indikator, som ett genomsnitt av de berörda bolagens styrelsesammansättning mot målet sett till andel stämmovalda kvinnor i styrelsen där Alecta deltar i valberedningen.
Alectas förväntan är att nå motsvarande andel även i övriga aktieinnehav liksom på ledningsgruppsnivå. Mot bakgrund av skiftande marknadsutveckling gäller målet i första hand våra svenska innehav, men över tid och senast 2030, ska styrelserna i våra internationella innehav bestå av minst 40 procent av vardera kön. Vi vill med samma tidshorisont se motsvarande utveckling även i dessa bolags ledningsgrupper. Dialog och röstning är verktyg för att främja jämställdhet. Utvecklingen av andelen kvinnor och män i styrelser och företagsledningar kommer att redovisas och följas.
Vid investeringar i fastigheter och infrastruktur via externa förvaltare efterfrågar vi information om jämställdhet och kommer från och med 2023 att följa upp andelen kvinnor i olika beslutspositioner årligen.
Praxis för god styrning - ersättningar
Alecta anser att ersättningar ska vara väl motiverade, transparenta och marknadsmässiga. Ersättningarna ska utformas på ett sådant sätt att de främjar bolagets och aktieägarnas långsiktiga intresse. De ska vara prestationsbaserade och tydliga. Alecta för löpande dialoger med våra noterade aktieinnehav om ersättningsprogram. Vid bolagsstämmor röstar Alecta mot ersättningsförslag som inte lever upp till våra kriterier. Alectas röstningsbeslut redovisas årligen.
Kontroversiella vapen, tobak och kommersiella spel
Alecta avstår dessutom helt från att investera i eller finansiera bolag som utvecklar, tillverkar, underhåller eller distribuerar komponenter eller system specifikt utvecklade för kontroversiella vapen. Alecta investerar inte heller i bolag vars kärnverksamhet är produktion av tobaksprodukter eller att bedriva kommersiell spelverksamhet. Det avser bolag som bedriver aktiviteter som omfattar spel om pengar på kasinon, spelautomater eller poker online. Varje ny investering genomlyses för sådan verksamhet, och följs därefter upp kvartalsvis. Kravet kommuniceras även till externa förvaltare och skrivs in i avtal.
Metoder för miljörelaterade eller sociala egenskaper
Välja in och välja bort
Alecta ser till helheten vid varje investering, vare sig det gäller affärsmodell i ett bolag eller de långsiktiga utsikterna för alternativa tillgångar. I den processen beaktas alltid ESG-aspekter, men tillämpas på olika sätt för olika tillgångsslag.
Vid investering i aktier och företagsobligationer beaktas affärsmodellen utifrån hållbarhetsfaktorer och möjligheter, bolagets styrning, liksom ett antal specifika klimataspekter och bolagets ESG-rating. De genomlyses också för kontroversiella vapen, brott mot internationella konventioner, intäkter från kol och okonventionella fossila bränslen, tobak samt spel.
Vid investeringar i andra ränteinstrument såsom obligationer utgivna av stater avstår Alecta från att direktfinansiera stater på sanktionslistor eller som systematiskt och allvarligt kränker mänskliga rättigheter eller där korruption är utbrett, eller i länder utan klimatåtaganden.
Vid investeringar i fastigheter och infrastruktur via externa förvaltare utvärderar vi förvaltarens ESG-arbete och jämställdhet, samt fondstrategi. Vi upprättar avtal om exkluderingar av kontroversiella vapen, samt för kol och okonventionella fossila bränslen, tobak och spel så långt det är möjligt.
Vid förvärv av fastigheter görs genomlysning av fastigheter via vår process 'ESG i transaktion' där olika ESG-parametrar utvärderas.
Uppföljning
Våra innehav i aktier och företagsobligationer följs upp löpande. ESG-ratingen, normbaserad screening och genomlysning av kontroversiella aktiviteter följs upp mer systematiskt kvartalsvis och rapporteras i ett internt forum inom kapitalförvaltningen. Halvårsvis följer ESG-gruppen upp med analytiker och förvaltare om resultatet och prestandan för deras respektive bolag utifrån olika tematiska nyckeltal, exempelvis klimat. Vi utökar också vår uppföljning av jämställdhet till att omfatta samtliga styrelser och ledningsgrupper.
Vi har upprättat en årscykel för att följa upp ESG i indirekt förvaltade tillgångar, och inlett ett arbete för att samla in och följa upp ESG-data för de indirekta innehaven. Det omfattar såväl klimataspekter som jämställdhet.
För varje direktägd fastighet görs en investeringsplan för hur vi ska nå önskad ESG-nivå, exempelvis avseende energi, och en tidsplan för när detta ska uppnås.
Dialog och röstning
Alecta för dialog med innehaven löpande, både proaktivt och reaktivt. Baserat på bolagets risker och eget arbete tar vi i de proaktiva dialogerna upp frågor kopplade till klimat, jämställdhet och sunda ersättningsprogram, med mera. Med bolagspåverkan avses vanligen aktieinnehav, men på förekommen anledning eller vid rapporterade incidenter kopplade till kränkningar av internationella normer för bolag i ränteportföljen inleder Alecta också en dialog precis som med aktieinnehav. I fall av allvarliga kränkningar där bolagen inte agerar inom en angiven tidsperiod avyttras innehavet.
Alecta har som mål att rösta vid alla stämmor i samtliga innehav. Vi röstar utifrån våra principer för aktieägarengagemang och baserat på både extern och intern analys fattar vi röstningsbeslut, vi stöttar relevanta förslag som bidrar till ökad transparens, sunda ersättningsstrukturer och väsentligt stärker hållbarhetsarbetet.
Dialog förs även med externa förvaltare av exempelvis fastighetsfonder eller infrastruktur om hållbarhet, det ingår i de regelbundna avstämningarna. Vi kommer också löpande följa upp ESG-arbetet i fonderna mer formellt, liksom ESG-data kopplad till de underliggande investeringarna.
Datakällor och databehandling
Alecta använder en rad källor i ESG-arbetet, inte enkom kopplat till de egenskaper produkten främjar utan de stöttar också en bredare ESG-ansats.
Bolagens egen rapportering - en av våra viktigaste källor för analys av aktie- och kreditinnehav är bolagens egen information och rapportering. Analytiker och förvaltare tar del av regelbundna rapporter och presentationer från bolagen, vilket ligger till grund för den initiala analysen av bolaget och för att följa utvecklingen. Vid investeringar i gröna eller sociala obligationer liksom i andra externt förvaltade tillgångar är den egna rapporteringen ofta den enda informationskällan.
Sustainalytics - vid en nyinvestering kompletteras den egna analysen med bolagets ESG-rating från Sustainalytics, den bygger på en sammanvägning av bolagets ESG-risk och bolagets styrning och hantering av sådana risker. Utvecklingen av ESG-rating är föremål för halvårsvisa uppföljningar med analytiker och förvaltare, vilket också är ett tillfälle för kvalitetsgranskning av informationen. Sustainalytics är också källa till de kvartalsvisa normbaserade genomlysningarna för att identifiera incidenter baserat på publika källor, och för att genomlysa om bolagen har omsättning kopplad till kontroversiella vapen, kol, okonventionella fossila källor, tobak eller spel.
Omsättningssiffrorna baseras framför allt på bolagens egen rapportering, men i vissa fall på estimat baserade på bolagens finansiella redovisning. Sustainalytics tillhandahåller även hållbarhetsindikatorer för negativ påverkan i enlighet med SFDR-regleringen, för aktieinnehav samt företagsobligationer och stater. Datan bygger på bolagens redovisning, men för vissa indikatorer har proxys använts när det inte finns ett definierat kvantitativt nyckeltal för indikatorn. För stater används officiella källor.
ISS - klimatavtrycket för aktieinnehav och företagskrediter sammanställs av ISS baserat främst på bolagens egen redovisning. Estimat förekommer, och för scope 3-data redovisas nästan uteslutande estimat eftersom bolagens redovisning fortfarande inte är heltäckande. Idag använder Alecta scope 1 och 2-data mer kvantitativt, för att mäta utsläppsreduktionen i portföljen. Vi beaktar scope 3 mer kvalitativt, och arbetar för att öka kvaliteten i innehavsbolagens scope 3-redovisning. Tillsammans utgör scope 1-3-utsläpp underlag för dialog med utvalda bolag med fokus på arbetet med utsläppsminskningar.
CDP - Alecta använder bolagens rapporterade klimatinformation i CDP vid fördjupade analyser.
SBTI - Science Based Target Initiative redovisar samlat vilka bolag som åtagit sig vetenskapligt baserade klimatmål och vilka som har fått sina mål godkända. I innehavsdialoger stöttar Alecta bolag att anta SBTI-mål och följer utvecklingen i andel av aktieinnehaven och företagsobligationerna med sådana klimatmål.
Bloomberg - alltmer av bolagens egen ESG-rapportering finns tillgänglig i Bloombergs system vilket underlättar kvalitetsgranskning av annan klimatdata, och möjliggör mer systematisk analys av andra parametrar såsom jämställdhetsdata för innehavsbolagen.
ISS-NIS - för utländska innehavsbolag inhämtar Alecta analys av stämmoärenden utifrån Alectas principer för aktieägarengagemang från ISS-NIS. Alecta bedömer analysen och fattar egna röstningsbeslut i samtliga stämmofrågor inklusive styrelsesammansättning, ersättningar, och ESG-förslag från andra aktieägare.
Nasdaq Sustainability Bond Network - i databasen aggregeras effekterna från Alectas gröna, sociala och hållbara obligationer med koppling till de globala hållbarhetsmålen. Datan bygger på den återrapportering som görs inom varje obligation och används för att redovisa på portföljnivå vad obligationerna som Alecta klassificerar som hållbara investeringar finansierar och vilken hållbarhetsnytta det skapar.
FN, EU och USA sanktionslistor, Transparency International, Freedom House, World Bank, Net-Zero Tracker - samtliga är källor till data som ligger till grund för den lista av stater Alecta inte gör direktutlåning till mot bakgrund av bland annat korruption, mänskliga rättigheter och klimat. Alecta finansierar inte stater som finns på en sanktionslista eller som saknar klimatmål. Transparency International, Freedom House och World Bank tillhandahåller rankingar baserade på egen research och officiella källor, och Alecta direktfinansierar inte de stater som placerar sig bland de 25 procent med lägst betyg i dessa rankingar. Listan uppdateras regelbundet.
Vid andra finansieringsupplägg som involverar stater, exempelvis impact-investeringar eller så kallade blended-finance strukturer, förekommer särskilda second-opinion-analyser som också kan baseras på bland annat dessa källor samt andra officiella myndigheter eller etablerade civilsamhällesorganisationer.
Fastighetsdata - data för Alectas direktägda fastigheter samlas in av Alecta Fastigheter. Från 2022 redovisas hela den direktägda fastighetsportföljen in i GRESB vilket ger ökad möjlighet till benchmarking och utveckling.
Begränsningar för metoder och data
Mer specifika begränsningar beskrivs ovan i anslutning till källorna, men mer generella begränsningar utgörs av kvaliteten och tillgängligheten av data. Utsläppsdata för växthusgaser blir alltmer tillgänglig även om det finns stora kvalitetsskillnader. Och även om standarder för klimatredovisning blir alltmer harmoniserad över olika marknader är inte all ESG-information det. Olycksstatistik är ett exempel som skiljer sig mellan bolag, branscher och marknader, liksom mångfaldsredovisning. En annan begränsning är att investerare med behov av aggregerade data riskerar att få data från olika tidsperioder på grund av låg frekvens av redovisning.
För Alecta innebär dessa begränsningar en viss påverkan i hur aktuellt och rättvisande de aggregerande resultaten från portföljen är, men med hänsyn till frågornas långsiktiga karaktär innebär det ingen betydande inverkan på produktnivå. Eftersom Alecta har en portfölj med koncentrerade innehav finns goda möjligheter att följa upp och kontrollera data i enskilda bolag inför en dialog eller ett röstningsärende.
Due Diligence
Med due diligence avses en genomlysning som görs av en tillgång eller verksamhet för att kunna fatta ett välgrundat investeringsbeslut. Nedan beskrivs de genomlysningar som görs avseende hållbarhet eller ESG.
För noterade aktier och företagsobligationer genomförs utöver den egna analysen av bolagets affärsmodell, en genomlysning utifrån kontroversiella vapen, internationella konventioner, kol, okonventionell fossil olja och gas, tobak och spel via en extern part, Sustainalytics. Denna process är granskad och certifierad av en extern part i enlighet med certifieringen ESG4Real.
För onoterade aktier och alternativa krediter görs en ESG-genomlysning i form av en second opinion som ingår i dokumentationen av investeringen, den baseras på bolagens eller den externe förvaltarens egen information samt egen research. Det finns alltid dualitet vid dessa investeringsbeslut, exempelvis kan det vara en analytiker som sammanställer investeringsunderlaget och en förvaltare som tar investeringsbeslut och dokumenterar i en transaktionsrapport.
För direktfinansiering av stater tillämpas den egenupprättade listan över ej godkända stater.
För externt förvaltade tillgångar görs en due diligence i form av ett ESG-formulär samt egen research som ingår i investeringsunderlaget som förvaltaren fattar sitt investeringsbeslut på.
För direktinvesteringar i fastigheter finns en rutin för ESG i transaktioner i vilken en rad parametrar undersöks och dokumenteras som en del av investeringsunderlaget.
Samtliga processer är föremål för återkommande interna granskningar som genomförs av Alectas centrala funktioner.
Strategier för engagemang
Alectas viktigaste strategier för engagemang är dialog med innehaven, eller förvaltarna i de fall tillgångarna förvaltas i fond, samt röstning vid stämman i aktiebolag. Dessa strategier tillämpas proaktivt - med syfte att stötta bolagens hållbarhetsarbete inom klimat, jämställdhet och ersättningar, med mera. Många bolag möter våra analytiker eller förvaltare regelbundet i övergripande eller mer fördjupade dialoger.
Vid röstning använder vi vår ägarröst för att stötta förslag som vi bedömer främjar god bolagsstyrning eller stärker bolagens hållbarhetsarbete.
Vi tillämpar också reaktiva ESG-dialoger då vi mot bakgrund av en incident eller kontrovers kontaktar bolaget för att förstå deras syn och agerande, för att stötta ett ansvarsfullt agerande från bolaget, och följa upp utvecklingen. I fall av incidenter av allvarlig karaktär och med betydande negativa effekter kan Alecta välja att avyttra innehavet om bolaget inte agerar ansvarsfullt inom en viss tidsram.
Om ett bolag genom förvärv eller på annat sätt börjat bedriva verksamhet med betydande intäkter kopplade till Alectas exkluderingskriterier ska bolaget avyttras om det inte har en trovärdig plan för avveckling eller omställning av sådan verksamhet.
Här redovisas hållbarhetsrelaterade upplysningar om Förmånsbestämd tjänstepension hos Alecta.
Sammanfattning
Inget mål för hållbar investering – men hållbara investeringar
Produkten främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte hållbar investering som mål. Produkten kommer att ha en viss andel hållbara investeringar.
Vid alla investeringar i produkten görs en samlad bedömning av hållbarhetsrisker och möjligheter. Bedömningen skiljer sig åt mellan olika tillgångsslag beroende på investeringens egenskaper, exempelvis instrumentens löptid, men också beroende på tillgänglig information och data.
För produktens hållbara investeringar beaktas hållbarhetsfaktorer och indikatorer utifrån de olika instrumentens lämplighet och förutsättning. Instrument utgivna av företag, såsom aktier eller obligationer, genomlyses löpande för incidenter i strid med internationella konventioner för hållbarhet, däribland OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter som är ramverk tillämpbara för företag.
Produktens miljörelaterade och sociala egenskaper
De miljörelaterade och sociala egenskaper som främjas är klimat med övergripande målsättning om en klimatneutral investeringsportfölj 2050, jämställdhet i bolagens styrelser och ledningsgrupper och sunda ersättningsstrukturer i innehavsbolag. Alecta avstår även från att investera i eller finansiera vissa verksamheter.
Alectas investeringsstrategi innehåller tydligt bindande delar i form av exkluderingskriterier för verksamheter med betydande omsättning från utpekade verksamheter som bedöms motverka egenskaperna produkten vill främja. Därutöver kännetecknas strategin av att vilja just främja, bidra till utveckling, inom de övriga egenskaperna.
Alecta ser till helheten vid varje investering, vare sig det gäller affärsmodell i ett bolag eller de långsiktiga utsikterna för alternativa tillgångar. I den processen beaktas alltid ESG-aspekter som tillämpas och följs upp på olika sätt för olika tillgångsslag. Alecta för även dialog med innehaven löpande, både proaktivt och reaktivt, och har som mål att rösta vid alla stämmor i samtliga innehav.
Datakällor
Alecta använder en rad källor i ESG-arbetet, inte enbart med koppling till de egenskaper produkten främjar utan även för att stötta en bredare ESG-ansats.
Generellt finns det begränsningar i databehandlingen på grund av kvalitet och tillgänglighet på data. Mer specifika begränsningar för olika datakällor finns under rubriken ”Begränsningar för metoder och data” nedan.
Due Diligence
Due diligence görs utifrån olika ESG-parametrar i samband med alla investeringar som främjar miljömässiga och sociala egenskaper. Processen skiljer sig åt beroende på de olika instrumentens lämplighet och förutsättning. Exempelvis genomförs för investeringar i noterade aktier och företagsobligationer, utöver den egna analysen av bolagets affärsmodell, en genomlysning utifrån kontroversiella vapen, internationella konventioner, kol, okonventionell fossil olja och gas, tobak och spel via en extern part, Sustainalytics. Denna process är granskad och certifierad av en extern part i enlighet med certifieringen ESG4Real.
Strategier för engagemang
Alectas viktigaste strategier för engagemang är dialog med innehaven, eller förvaltarna i de fall tillgångarna förvaltas i fond, samt röstning vid stämman i aktiebolag. Dessa strategier tillämpas proaktivt - med syfte att stötta bolagens hållbarhetsarbete inom klimat, jämställdhet och ersättningar, med mera. I fall av incidenter av allvarlig karaktär och med betydande negativa effekter kan Alecta välja att avyttra innehavet om bolaget inte agerar ansvarsfullt inom en viss tidsram.
Inget mål för hållbar investering
Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte hållbar investering som mål.
Vid samtliga investeringar görs en samlad bedömning av hållbarhetsrisker och möjligheter. Bedömningen skiljer sig åt mellan olika tillgångsslag beroende på investeringens egenskaper såsom exempelvis instrumentens löptid, men också beroende på tillgänglig information och data.
Vid hållbara investeringar i instrument utgivna av företag, såsom aktier eller obligationer, beaktas hållbarhetsfaktorer kopplade till affärsmodellen tillsammans med en bedömning av ESG-risker baserad på en sammanvägning av olika indikatorer och ledningssystem för hållbarhet. Processen är genomlyst och certifierad av oberoende part, vilket bland annat kräver att ett antal indikatorer inom miljö, sociala aspekter och bolagsstyrning beaktas. Klimat beaktas och dokumenteras särskilt vid investeringar. Löpande genomlyses dessa investeringar för incidenter i strid med internationella konventioner för hållbarhet, däribland OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter som är ramverk tillämpbara för företag.
Motsvarande principer tillämpas i urval i övriga hållbara investeringar utifrån förutsättningar. Exempelvis tillfrågas externa förvaltare om sin process för visselblåsning och genomlysning av risker kopplade till mänskliga rättigheter.
Vid hållbara investeringar i instrument utgivna av länder eller överstatliga institutioner, främst gröna eller hållbara obligationer, beaktas landets betyg avseende korruption och transparens, klimatmål och respekt för mänskliga rättigheter.
Vid hållbara investeringar i fastigheter beaktas nyckeltal kopplade till klimat, avfall och energi löpande.
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
De miljörelaterade och sociala egenskaper som främjas är klimat med övergripande målsättning om en klimatneutral investeringsportfölj 2050, jämställdhet i bolagens styrelser och ledningsgrupper och sunda ersättningsstrukturer i innehavsbolag.
Alecta avstår från att investera i eller finansiera verksamheter inom kontroversiella vapen, samt bolag som får mer än 5 procent av sina intäkter från utvinning av förbränningskol eller okonventionell olja och gas, eller energibolag med mer än 5 procent av sina intäkter från kolkraft. Alecta investerar inte i bolag vars kärnverksamhet är tobak eller kommersiell spelverksamhet. Det avser bolag som bedriver aktiviteter som omfattar spel om pengar på kasinon, spelautomater eller poker online.
Investeringsstrategi
Det finns tydligt bindande delar i form av exkluderingskriterier för verksamheter med betydande omsättning från utpekade verksamheter som bedöms motverka egenskaperna produkten vill främja. Därutöver kännetecknas strategin av att vilja just främja, bidra till utveckling, inom de övriga egenskaperna.
Klimat: Vid samtliga investeringsbeslut ska klimat beaktas och dokumenteras i transaktionsrapporten. Inga investeringar ska göras i tillgångar med omsättning överstigande 5 procent från utvinning eller energiproduktion baserad på förbränningskol, eller okonventionell fossil olja och gas. Kriteriet tillämpas för samtliga investeringar anpassat till instrumentets karaktär. Bolag med betydande utsläpp måste ha en trovärdig plan för omställning. För befintliga investeringar handlar det om att följa upp klimatarbetet i bolagen, målen och uppföljningen, samt nådda resultat för utsläppsminskning.
Jämställdhet: Jämställdhet är inget urvalskriterie vid investeringsbeslut, utan uppnås genom ägarstyrning i form av valberedningsarbete, ägardialoger och röstning. För befintliga investeringar följer vi upp resultaten på styrelse- och ledningsnivå. Utöver aktier och företagsobligationer tillämpas uppföljning av jämställdhet även i extern förvaltning av fastigheter och infrastruktur.
Ersättningar: Alecta främjar utformning av sunda ersättningsstrukturer endast i aktieinnehav genom att föra dialog med styrelsen om ersättningar samt att rösta vid stämmor.
Kontroversiella vapen, tobak och kommersiella spel: Alecta avstår från att investera i eller finansiera verksamheter för kontroversiella vapen, bolag som får mer än 5 procent av sina intäkter från utvinning av förbränningskol eller okonventionell olja och gas, eller energibolag med mer än 5 procent av sina intäkter från kolkraft, eller i bolag vars kärnverksamhet är produktion av tobak eller kommersiella spel. Det gäller alla aktier och företagsobligationer, men tillämpas även i avtal vid indirekta investeringar i fonder så långt det är möjligt.
Vad gäller god styrning i innehavsbolagen investerar Alecta absolut övervägande i instrument på reglerade marknader. Vid investeringar i aktier och företagsobligationer görs en helhetsbedömning av bolagets styrning inför ett investeringsbeslut, det omfattar en övergripande bild av förvaltningsstrukturer, förhållandet till anställda, ersättningar till anställda och efterlevnad av skatteregler. Bolagen genomlyses regelbundet för att identifiera allvarliga avvikelser från internationella riktlinjer och normer på områdena, såsom OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Löpande hanteras ersättnings-, styrnings- och styrelsefrågor i dialog med aktieinnehav och i röstning vid stämmor i enlighet med Alectas principer för aktieägarengagemang i Policy för ansvarsfulla investeringar.
Vid investeringar i exempelvis fonder eller onoterade tillgångar, ingår bedömning av förvaltningsstrukturen och därtill utförs och dokumenteras en särskild bedömning av skatterisker.
Andel av investeringar
Här finns de hållbarhetsrelaterade upplysningarna för produkten i enlighet med SFDR-regleringen.
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Miljörelaterade egenskaper - Klimat
Alectas övergripande klimatmål är att investeringsportföljen ska vara förenlig med Parisavtalets 1,5-gradersmål och ha nettonoll klimatavtryck år 2050, vilket innebär att de underliggande tillgångarna också måste arbeta aktivt med omställning. Alecta beaktar klimataspekter både inför investeringar och under förvaltning för tillgångsslagen aktier, företagsobligationer, utlåning till stater och kommuner, direkta och indirekta fastighetsinvesteringar och infrastruktur.
För aktier och företagsobligationer använder Alecta data och information från både externa dataleverantörer i analysen och direkt från innehavsbolagen för att följa utvecklingen i klimatarbetet. Dialog med innehavsbolagen är ett verktyg för att öka transparensen och främja klimatarbetet. I relevanta fall kan Alecta rösta i klimatrelaterade förslag på bolagsstämman. De direktägda fastigheterna har energieffektiviseringsmål och deras klimatavtryck följs och redovisas tillsammans med energianvändning. Alecta miljöcertifierar fastigheter där det är möjligt. I externt förvaltade fonder är klimatredovisning föremål för förhandling och uppföljning. Vid utlåning till stater, överstatliga institutioner och kommuner uppmuntras gröna obligationer. Med start 2023 direktfinansierar Alecta endast länder som har ett klimatmål.
Alecta använder inget index för jämförelse, men följer ett antal indikatorer för innehavsbolagen; inklusive investeringarnas klimatavtryck, redovisning av hela värdekedjans klimatavtryck (scope 1-3), vetenskapligt baserade klimatmål, påverkansdialoger om klimat, röstning vid stämmor i klimatärenden, samt genomlysning av koltillgångar. När de underliggande innehaven redovisar enligt taxonomins klimatindikatorer kommer Alecta även att följa utvecklingen av den andelen investeringar. Alecta arbetar för att öka tillgängliga klimatdata för samtliga investeringar.
Sociala egenskaper - Jämställdhet
Alecta vill främja jämställda ledningar och styrelser, vilket beaktas i förvaltningen av tillgångsslagen aktier, företagsobligationer, samt för externa förvaltare.
Alecta eftersträvar jämställda styrelser och verkar för det genom vårt deltagande i valberedningar i svenska innehavsbolag, vanligtvis ett tjugotal per säsong. Målet innebär att vardera kön ska vara representerat om minst 40 procent, vilket beaktas i rekryteringsprocessen av nya ledamöter samt i successionsplanering. Resultatet följs upp efter varje stämmosäsong baserat på uppgifter från stämman och databaser över styrelsesammansättning. Inget index har valts som referensvärde utan det följs upp som indikator, som ett genomsnitt av de berörda bolagens styrelsesammansättning mot målet sett till andel stämmovalda kvinnor i styrelsen där Alecta deltar i valberedningen.
Alectas förväntan är att nå motsvarande andel även i övriga aktieinnehav liksom på ledningsgruppsnivå. Mot bakgrund av skiftande marknadsutveckling gäller målet i första hand våra svenska innehav, men över tid och senast 2030, ska styrelserna i våra internationella innehav bestå av minst 40 procent av vardera kön. Vi vill med samma tidshorisont se motsvarande utveckling även i dessa bolags ledningsgrupper. Dialog och röstning är verktyg för att främja jämställdhet. Utvecklingen av andelen kvinnor och män i styrelser och företagsledningar kommer att redovisas och följas.
Vid investeringar i fastigheter och infrastruktur via externa förvaltare efterfrågar vi information om jämställdhet och kommer från och med 2023 att följa upp andelen kvinnor i olika beslutspositioner årligen.
Praxis för god styrning - ersättningar
Alecta anser att ersättningar ska vara väl motiverade, transparenta och marknadsmässiga. Ersättningarna ska utformas på ett sådant sätt att de främjar bolagets och aktieägarnas långsiktiga intresse. De ska vara prestationsbaserade och tydliga. Alecta för löpande dialoger med våra noterade aktieinnehav om ersättningsprogram. Vid bolagsstämmor röstar Alecta mot ersättningsförslag som inte lever upp till våra kriterier. Alectas röstningsbeslut redovisas årligen.
Kontroversiella vapen, tobak och kommersiella spel
Alecta avstår dessutom helt från att investera i eller finansiera bolag som utvecklar, tillverkar, underhåller eller distribuerar komponenter eller system specifikt utvecklade för kontroversiella vapen. Alecta investerar inte heller i bolag vars kärnverksamhet är produktion av tobaksprodukter eller att bedriva kommersiell spelverksamhet. Det avser bolag som bedriver aktiviteter som omfattar spel om pengar på kasinon, spelautomater eller poker online. Varje ny investering genomlyses för sådan verksamhet, och följs därefter upp kvartalsvis. Kravet kommuniceras även till externa förvaltare och skrivs in i avtal.
Metoder för miljörelaterade eller sociala egenskaper
Välja in och välja bort
Alecta ser till helheten vid varje investering, vare sig det gäller affärsmodell i ett bolag eller de långsiktiga utsikterna för alternativa tillgångar. I den processen beaktas alltid ESG-aspekter, men tillämpas på olika sätt för olika tillgångsslag.
Vid investering i aktier och företagsobligationer beaktas affärsmodellen utifrån hållbarhetsfaktorer och möjligheter, bolagets styrning, liksom ett antal specifika klimataspekter och bolagets ESG-rating. De genomlyses också för kontroversiella vapen, brott mot internationella konventioner, intäkter från kol och okonventionella fossila bränslen, tobak samt spel.
Vid investeringar i andra ränteinstrument såsom obligationer utgivna av stater avstår Alecta från att direktfinansiera stater på sanktionslistor eller som systematiskt och allvarligt kränker mänskliga rättigheter eller där korruption är utbrett, eller i länder utan klimatåtaganden.
Vid investeringar i fastigheter och infrastruktur via externa förvaltare utvärderar vi förvaltarens ESG-arbete och jämställdhet, samt fondstrategi. Vi upprättar avtal om exkluderingar av kontroversiella vapen, samt för kol och okonventionella fossila bränslen, tobak och spel så långt det är möjligt.
Vid förvärv av fastigheter görs genomlysning av fastigheter via vår process 'ESG i transaktion' där olika ESG-parametrar utvärderas.
Uppföljning
Våra innehav i aktier och företagsobligationer följs upp löpande. ESG-ratingen, normbaserad screening och genomlysning av kontroversiella aktiviteter följs upp mer systematiskt kvartalsvis och rapporteras i ett internt forum inom kapitalförvaltningen. Halvårsvis följer ESG-gruppen upp med analytiker och förvaltare om resultatet och prestandan för deras respektive bolag utifrån olika tematiska nyckeltal, exempelvis klimat. Vi utökar också vår uppföljning av jämställdhet till att omfatta samtliga styrelser och ledningsgrupper.
Vi har upprättat en årscykel för att följa upp ESG i indirekt förvaltade tillgångar, och inlett ett arbete för att samla in och följa upp ESG-data för de indirekta innehaven. Det omfattar såväl klimataspekter som jämställdhet.
För varje direktägd fastighet görs en investeringsplan för hur vi ska nå önskad ESG-nivå, exempelvis avseende energi, och en tidsplan för när detta ska uppnås.
Dialog och röstning
Alecta för dialog med innehaven löpande, både proaktivt och reaktivt. Baserat på bolagets risker och eget arbete tar vi i de proaktiva dialogerna upp frågor kopplade till klimat, jämställdhet och sunda ersättningsprogram, med mera. Med bolagspåverkan avses vanligen aktieinnehav, men på förekommen anledning eller vid rapporterade incidenter kopplade till kränkningar av internationella normer för bolag i ränteportföljen inleder Alecta också en dialog precis som med aktieinnehav. I fall av allvarliga kränkningar där bolagen inte agerar inom en angiven tidsperiod avyttras innehavet.
Alecta har som mål att rösta vid alla stämmor i samtliga innehav. Vi röstar utifrån våra principer för aktieägarengagemang och baserat på både extern och intern analys fattar vi röstningsbeslut, vi stöttar relevanta förslag som bidrar till ökad transparens, sunda ersättningsstrukturer och väsentligt stärker hållbarhetsarbetet.
Dialog förs även med externa förvaltare av exempelvis fastighetsfonder eller infrastruktur om hållbarhet, det ingår i de regelbundna avstämningarna. Vi kommer också löpande följa upp ESG-arbetet i fonderna mer formellt, liksom ESG-data kopplad till de underliggande investeringarna.
Datakällor och databehandling
Alecta använder en rad källor i ESG-arbetet, inte enkom kopplat till de egenskaper produkten främjar utan de stöttar också en bredare ESG-ansats.
Bolagens egen rapportering - en av våra viktigaste källor för analys av aktie- och kreditinnehav är bolagens egen information och rapportering. Analytiker och förvaltare tar del av regelbundna rapporter och presentationer från bolagen, vilket ligger till grund för den initiala analysen av bolaget och för att följa utvecklingen. Vid investeringar i gröna eller sociala obligationer liksom i andra externt förvaltade tillgångar är den egna rapporteringen ofta den enda informationskällan.
Sustainalytics - vid en nyinvestering kompletteras den egna analysen med bolagets ESG-rating från Sustainalytics, den bygger på en sammanvägning av bolagets ESG-risk och bolagets styrning och hantering av sådana risker. Utvecklingen av ESG-rating är föremål för halvårsvisa uppföljningar med analytiker och förvaltare, vilket också är ett tillfälle för kvalitetsgranskning av informationen. Sustainalytics är också källa till de kvartalsvisa normbaserade genomlysningarna för att identifiera incidenter baserat på publika källor, och för att genomlysa om bolagen har omsättning kopplad till kontroversiella vapen, kol, okonventionella fossila källor, tobak eller spel.
Omsättningssiffrorna baseras framför allt på bolagens egen rapportering, men i vissa fall på estimat baserade på bolagens finansiella redovisning. Sustainalytics tillhandahåller även hållbarhetsindikatorer för negativ påverkan i enlighet med SFDR-regleringen, för aktieinnehav samt företagsobligationer och stater. Datan bygger på bolagens redovisning, men för vissa indikatorer har proxys använts när det inte finns ett definierat kvantitativt nyckeltal för indikatorn. För stater används officiella källor.
ISS - klimatavtrycket för aktieinnehav och företagskrediter sammanställs av ISS baserat främst på bolagens egen redovisning. Estimat förekommer, och för scope 3-data redovisas nästan uteslutande estimat eftersom bolagens redovisning fortfarande inte är heltäckande. Idag använder Alecta scope 1 och 2-data mer kvantitativt, för att mäta utsläppsreduktionen i portföljen. Vi beaktar scope 3 mer kvalitativt, och arbetar för att öka kvaliteten i innehavsbolagens scope 3-redovisning. Tillsammans utgör scope 1-3-utsläpp underlag för dialog med utvalda bolag med fokus på arbetet med utsläppsminskningar.
CDP - Alecta använder bolagens rapporterade klimatinformation i CDP vid fördjupade analyser.
SBTI - Science Based Target Initiative redovisar samlat vilka bolag som åtagit sig vetenskapligt baserade klimatmål och vilka som har fått sina mål godkända. I innehavsdialoger stöttar Alecta bolag att anta SBTI-mål och följer utvecklingen i andel av aktieinnehaven och företagsobligationerna med sådana klimatmål.
Bloomberg - alltmer av bolagens egen ESG-rapportering finns tillgänglig i Bloombergs system vilket underlättar kvalitetsgranskning av annan klimatdata, och möjliggör mer systematisk analys av andra parametrar såsom jämställdhetsdata för innehavsbolagen.
ISS-NIS - för utländska innehavsbolag inhämtar Alecta analys av stämmoärenden utifrån Alectas principer för aktieägarengagemang från ISS-NIS. Alecta bedömer analysen och fattar egna röstningsbeslut i samtliga stämmofrågor inklusive styrelsesammansättning, ersättningar, och ESG-förslag från andra aktieägare.
Nasdaq Sustainability Bond Network - i databasen aggregeras effekterna från Alectas gröna, sociala och hållbara obligationer med koppling till de globala hållbarhetsmålen. Datan bygger på den återrapportering som görs inom varje obligation och används för att redovisa på portföljnivå vad obligationerna som Alecta klassificerar som hållbara investeringar finansierar och vilken hållbarhetsnytta det skapar.
FN, EU och USA sanktionslistor, Transparency International, Freedom House, World Bank, Net-Zero Tracker - samtliga är källor till data som ligger till grund för den lista av stater Alecta inte gör direktutlåning till mot bakgrund av bland annat korruption, mänskliga rättigheter och klimat. Alecta finansierar inte stater som finns på en sanktionslista eller som saknar klimatmål. Transparency International, Freedom House och World Bank tillhandahåller rankingar baserade på egen research och officiella källor, och Alecta direktfinansierar inte de stater som placerar sig bland de 25 procent med lägst betyg i dessa rankingar. Listan uppdateras regelbundet.
Vid andra finansieringsupplägg som involverar stater, exempelvis impact-investeringar eller så kallade blended-finance strukturer, förekommer särskilda second-opinion-analyser som också kan baseras på bland annat dessa källor samt andra officiella myndigheter eller etablerade civilsamhällesorganisationer.
Fastighetsdata - data för Alectas direktägda fastigheter samlas in av Alecta Fastigheter. Från 2022 redovisas hela den direktägda fastighetsportföljen in i GRESB vilket ger ökad möjlighet till benchmarking och utveckling.
Begränsningar för metoder och data
Mer specifika begränsningar beskrivs ovan i anslutning till källorna, men mer generella begränsningar utgörs av kvaliteten och tillgängligheten av data. Utsläppsdata för växthusgaser blir alltmer tillgänglig även om det finns stora kvalitetsskillnader. Och även om standarder för klimatredovisning blir alltmer harmoniserad över olika marknader är inte all ESG-information det. Olycksstatistik är ett exempel som skiljer sig mellan bolag, branscher och marknader, liksom mångfaldsredovisning. En annan begränsning är att investerare med behov av aggregerade data riskerar att få data från olika tidsperioder på grund av låg frekvens av redovisning.
För Alecta innebär dessa begränsningar en viss påverkan i hur aktuellt och rättvisande de aggregerande resultaten från portföljen är, men med hänsyn till frågornas långsiktiga karaktär innebär det ingen betydande inverkan på produktnivå. Eftersom Alecta har en portfölj med fokuserade innehav finns goda möjligheter att följa upp och kontrollera data i enskilda bolag inför en dialog eller ett röstningsärende.
Due Diligence
Med due diligence avses en genomlysning som görs av en tillgång eller verksamhet för att kunna fatta ett välgrundat investeringsbeslut. Nedan beskrivs de genomlysningar som görs avseende hållbarhet eller ESG.
För noterade aktier och företagsobligationer genomförs utöver den egna analysen av bolagets affärsmodell, en genomlysning utifrån kontroversiella vapen, internationella konventioner, kol, okonventionell fossil olja och gas, tobak och spel via en extern part, Sustainalytics. Denna process är granskad och certifierad av en extern part i enlighet med certifieringen ESG4Real.
För onoterade aktier och alternativa krediter görs en ESG-genomlysning i form av en second opinion som ingår i dokumentationen av investeringen, den baseras på bolagens eller den externe förvaltarens egen information samt egen research. Det finns alltid dualitet vid dessa investeringsbeslut, exempelvis kan det vara en analytiker som sammanställer investeringsunderlaget och en förvaltare som tar investeringsbeslut och dokumenterar i en transaktionsrapport.
För direktfinansiering av stater tillämpas den egenupprättade listan över ej godkända stater.
För externt förvaltade tillgångar görs en due diligence i form av ett ESG-formulär samt egen research som ingår i investeringsunderlaget som förvaltaren fattar sitt investeringsbeslut på.
För direktinvesteringar i fastigheter finns en rutin för ESG i transaktioner i vilken en rad parametrar undersöks och dokumenteras som en del av investeringsunderlaget.
Samtliga processer är föremål för återkommande interna granskningar som genomförs av Alectas centrala funktioner.
Strategier för engagemang
Alectas viktigaste strategier för engagemang är dialog med innehaven, eller förvaltarna i de fall tillgångarna förvaltas i fond, samt röstning vid stämman i aktiebolag. Dessa strategier tillämpas proaktivt - med syfte att stötta bolagens hållbarhetsarbete inom klimat, jämställdhet och ersättningar, med mera. Många bolag möter våra analytiker eller förvaltare regelbundet i övergripande eller mer fördjupade dialoger.
Vid röstning använder vi vår ägarröst för att stötta förslag som vi bedömer främjar god bolagsstyrning eller stärker bolagens hållbarhetsarbete.
Vi tillämpar också reaktiva ESG-dialoger då vi mot bakgrund av en incident eller kontrovers kontaktar bolaget för att förstå deras syn och agerande, för att stötta ett ansvarsfullt agerande från bolaget, och följa upp utvecklingen. I fall av incidenter av allvarlig karaktär och med betydande negativa effekter kan Alecta välja att avyttra innehavet om bolaget inte agerar ansvarsfullt inom en viss tidsram.
Om ett bolag genom förvärv eller på annat sätt börjat bedriva verksamhet med betydande intäkter kopplade till Alectas exkluderingskriterier ska bolaget avyttras om det inte har en trovärdig plan för avveckling eller omställning av sådan verksamhet.
De allra flesta finansiella aktörer inom EU omfattas av ett regelverk för hållbarhetsrelaterade upplysningar. Bland annat ska varje bolag som berörs av regleringen redovisa ett antal indikatorer som ska visa vilka negativa hållbarhetskonsekvenser de samlade investeringarna har.
Liksom många andra finansiella aktörer har Alecta mätt och följt upp olika hållbarhetsindikatorer för flera av tillgångarna i investeringsportföljen, men i och med regleringen introduceras ett antal nya indikatorer och sätt att mäta vilken påverkan investeringarna har. Regleringen omfattar samtliga investeringar, även dem som traditionellt inte följts upp på det här sättet – exempelvis statsobligationer.
Här kan du ta del av Alectas redogörelse av dessa indikatorer samt övergripande beskrivningar av hur vi arbetar med att minska negativ påverkan.
Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (pdf)
LÄS MER
Policy för ansvarsfulla investeringar
Alectas syn på vapen
Alectas syn på tobak
Alectas syn på kommersiell spelverksamhet
Alectas syn på fossila bränslen
Alectas syn på utlåning till stater
ESG Statement for External Asset Manager Selection Process
Års- och hållbarhetsredovisning
Ägarrapport
Klimatredovisning
Alectas syn på ersättning i noterade innehav
Skriv gärna en kommentar om sidan
Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.
Tack för din synpunkt!
Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice