Se upp för löneväxling efter 66!
Löneväxlar du? Är du 66 år eller äldre? Då finns det anledning att tänka om.
Allt fler väljer idag att fortsätta jobba efter 65. De flesta fortsätter arbeta eftersom de trivs med det och tycker att det är bra för hälsan, men det är också bra för plånboken.
Att jobba efter 65 höjer din pension på två sätt. Du fortsätter att tjäna in pension (åtminstone allmän pension, i vissa fall även tjänstepension) och din framtida pension blir högre när du skjuter upp den. Det senare innebär ett rejält tillskott – varje år du skjuter fram pensioneringen ger typiskt sett ungefär 6 procent mer i pension.
För de yngre kan ytterligare ett sätt att bättra på pensionen vara att löneväxla – men för dig som fyllt 66 kan löneväxling tvärt om vara en riktigt dålig affär. Att löneväxlingens fördelar försvinner beror på att skatterna förändras rejält från och med året du fyller 67 år. De fördelar som funnits med löneväxling blir nu i stället nackdelar. Så här funkar det:
Fram till året du fyller 67
På din lön betalar din arbetsgivare 31,42 procent i sociala avgifter, eller arbetsgivaravgifter som de också kallas. Men på inbetalningar till pension betalar arbetsgivaren istället särskild löneskatt på 24,26 procent. Mellanskillnaden, 5,8 procent netto, kan arbetsgivaren välja att skjuta till i form av en extra pensionsinbetalning när du växlar lön mot extra pension. Om du till exempel löneväxlar 1 000 kr kan pensionsinbetalningen vara 1 058 kr utan att arbetsgivarens totala kostnad påverkas.
Från och med det år du fyller 67
Nu sänks arbetsgivaravgifterna kraftigt, från 31,42 till 10,21 procent, medan den särskilda löneskatten på pensionsinbetalningar ligger kvar på 24,26 procent. Det innebär att det plötsligt blir dyrare för arbetsgivaren att göra extrainsättningar till pensionen jämfört med att betala ut lön. Om företagets totala kostnader inte ska öka behöver arbetsgivaren nu dra av 11,3 procent istället för att lägga till 5,8 procent. Det betyder att den som löneväxlar 1 000 kr bara får 887 kr i pensionsinbetalning.
Kolla upp villkoren med din arbetsgivare
Du som fortsätter jobba efter 65 behöver alltså kolla upp hur stora pensionsinbetalningar din arbetsgivare tänker göra om du fortsätter löneväxla. Om arbetsgivaren drar ner på inbetalningarna är det klokast att sluta löneväxla. Då är det sannolikt bättre att ta ut hela lönen och spara en del av nettolönen på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring istället.
Lägre inkomstskatt ger extra klirr i kassan
Från det år du fyller 67 sjunker nämligen också skatten på arbete rejält. Det beror på att du då får ett förstärkt jobbskatteavdrag och ett förhöjt grundavdrag. På låga och medelhöga arbetsinkomster kan skatten sjunka till nedåt hälften av den skatt du tidigare betalat. De extra pengar du då får ut kan du använda till ett extra sparande - om du inte vill använda dem till annat förstås.
Skriv gärna en kommentar om sidan
Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.
Tack för din synpunkt!
Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice