FN:s klimatmål
Olika länder riskerar att drabbas olika hårt av klimatförändringar, men direkt eller indirekt kommer alla påverkas och därför har de flesta länder kommit överens om att gemensamt ta ansvar. Internationellt har världens länder slutit upp bakom FN:s klimatkonvention för att gemensamt arbeta för att bromsa uppvärmningen och ställa om våra samhällen.
Vad handlar Parisavtalet om?
Parisavtalet är en viktig milstolpe i det internationella klimatarbetet och innebär att alla länder ska samarbeta för att bromsa den globala uppvärmningen.
Sedan 1990-talet har FN samlat världens länder i klimatfrågan för att förebygga risker kopplade till klimatförändringar. Sedan 1992 finns ockå en klimatkonvention. Länderna träffas regelbundet för att komma vidare i arbetet.
Känner du till 'Kyotoprotokollet'?
Kyotoprotokollet var resultatet från ett möte 1997 och var ett bindande avtal om utsläppsminskningar i ett antal länder. Parisavtalet slöts 2015 och innebar att världens länder enades om att den globala termperatur-ökningen ska hållas väl under två grader och att siktet är inställt på en och en halv grad.
I arbetet som tog vid efter Paris har fokus bland annat varit på de olika ländernas planer för hur de ska bidra till minskade utsläpp och att ta fram en regelbok, så att alla är överens om hur man ska mäta och redovisa arbetet mot det gemensamma målet.
Vilket är Sveriges klimatmål?
2017 antog Sverige ett klimatpolitiskt ramverk. Ramverket består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Det långsiktiga målet innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.
Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Negativa utsläpp innebär att utsläppen av växthusgaser från verksamheter i Sverige är mindre än till exempel den mängd koldioxid som tas upp av naturen som en del av kretsloppet, eller mindre än de utsläpp Sverige bidrar till att minska utomlands genom att investera i olika klimatprojekt. De kvarvarande utsläppen från verksamheter inom svenskt territorium ska dock vara minst 85 procent lägre än utsläppen år 1990.
Utsläpp från transport, industri, jordbruk och energi
I Sverige kommer utsläppen främst från transporter, industri, jordbruk och energisektorn. Utöver politiska beslut främjar Sverige initiativ som involverar näringsliv och andra samhällsaktörer i klimatomställningen, som Fossilfritt Sverige som tillsammans med olika sektorer tagit fram färdplaner för hur de ska nå sveriges klimatmål.
LÄS MER
Parisavtalet (Regeringen)
Parisavtalet (Naturvårdsverket)
FN Climate Change
Klimatpolitiska Rådet
Fossilfritt Sverige